Skoro 70 novinara ubijeno u svijetu 2011.

Kina, Iran i Eritreja najveći zatvori za medije (AFP)

U svijetu je ove godine ubijeno 66 novinara, a 1.044 su bila uhapšena, saopćila je organizacija Reporteri bez granica (RSF), koja je istakla da su gradovi u Siriji, Egiptu, Libiji i Pakistanu bili među najopasnijim mjestima za novinare.

Grupa za slobodu štampe po prvi put je objavila listu od 10 najopasnijih mjesta u svijetu za medije, od egipatskog glavnog grada Kaira do Misrate u Libiji i okruga Kuzdar u južnom Pakistanu, prenio je AFP.

Deset novinara je poginulo u Pakistanu, od kojih je većina ubijena, čime je ova država drugu godinu zaredom najopasnija zemlja za izvještavanje.

Prema podacima te organizacije, 20 novinara je poginulo na Bliskom istoku, a isti broj i u Latinskoj Americi, “koja je veoma izložena opasnostima kriminalnih aktivnosti”.

Također, neka od najsmrtonosnijih mjesta za novinare su privredno središte Obale slonovače Abidžan, gdje je došlo do krvoprolića i pogibije 3.000 ljudi poslije osporavanja izbora, meksička drogom preplavnjena država Veracruz i otoci Luzon i Mindanao na Filipinima.

Porast hapšenja

Reporteri su naveli da je u ovoj burnoj godini, u kojoj se desilo arapsko proljeće te zbacivanje sa vlasti nekoliko arapskih lidera, uhapšeno 16 posto više novinara nego prošle godine.

“Zbog uličnih protesta u zemljama kao što su Grčka, Bjelorusija, Uganda, Čile i SAD, došlo je do dramatičnog porasta broja uhapšenih novinara, od 535 u 2010. na 1.044 u 2011.” navedeno je u saopćenju RSF-a.

“Kina, Iran i Eritreja, nastavljaju da budu na vrhu liste kao najveći zatvori za medije”, objavila je organizacija, ali nije navela koliko se novinara nalazi u zatvorima ovih država.

Prošle godine u svijetu je ubijeno 57 novinara, dok je najgora godina u protekloj deceniji bila 2007. kada je zbog rata u Iraku nastradalo 87 medijskih radnika.

Izvor: Agencije