Izbori u Hrvatskoj pred ulazak u EU

HDZ Jadranke Kosor svoju predizbornu kampanju vodi u sjeni brojnih afera (Pixsell)

U Hrvatskoj se u nedjelju, 4. decembra, održavaju izbori za sedmi saziv Hrvatskog sabora.

Prema predizbornim anketama, očekuje se ubjedljiva pobjeda opozicione  Kukuriku koalicije nad vladajućom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ ) premijerke Jadranke Kosor.

Oko 4,5 miliona ljudi, od kojih je u dijaspori 411.758, izabrat će novu hrvatsku vlast.

Za 140 mandata iz deset teritorijalnih jedinica, tri mandata iz dijaspore i osam mandata poslanika nacionalnih manjina takmiči se 313 lista –  285 stranačkih i 28 nezavisnih. Samostalnih lista je 204, koalicionih 81, a Državna izborna komisija prihvatila je i 48 kandidatura s ukupno 56 kandidata nacionalnih manjina.

Dok brojna predizborna istraživanja javnog mnijenja u Hrvatskoj najavljuju da će Kukuriku koalicija imati natpolovičnu većinu, možda i 85 mandata, analitičari su više puta upozorili da među anketiranim biračima ima i ljudi koji glasaju za HDZ i stranke desnice i desnog centra, te se odbijaju izjašnjavati.
Pobjednici izbora imat će zadatak da pripreme zemlju za ulazak u Evropsku uniju.

Nova lica

Kukuriku koaliciju čine Socijaldemokratska partija (SDP) Zorana Milanovića, Hrvatska narodna stranka (HNS)Radimira Čačića, Istarski demokratski sabor (IDS) Ivana Jakovčića i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) ,koju vodi Silvano Hrelja.

Koalicija je nastala sredinom 2009. godine, kada su se čelnici četiri hrvatske opozicione stranke dogovorili  da će se zajedno suprotstaviti HDZ-u. Ime koalicije izabrano je po restoranu Kukuriku u mjestu Kastvu u zaleđu Rijeke gdje je održan sastanak ove četiri stranke, a povezuje se i sa onomatopejom glasanja pijetla, koja označava rađanje novog dana i buđenje.

U predizbornoj kampanji, Milanović je najavljivao štednju i tešku 2012. godinu, kako bi naredne godine bile bolje.

Milan Bandić [Pixsell]

Istraživanja javnog mnijenja ukazuju da bi gradonačelnik  Zagreba Milan Bandić,  koji se s nezavisnom listom  takmiči u četiri izborne jedinice, mogao biti gubitnik na izborima.

Glasanje u dijaspori

Državljani Hrvatske će glasati na 124 biračka mjesta u 59 zemalja – od čega je 30 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini. Zbog vremenskih razlika, Hrvati na Novom Zelandu su prvi glasači, a oni u Los Angelesu  posljednji.

Pravo glasa na izborima u devetoj izbornoj jedinici, gdje hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri saborska zastupnika, ima ukupno 411.758 birača koji će birati između 15 stranačkih lista.

Na posljednjim parlamentarnim izborima 2007. u ovoj izbornoj jedinici bilo je evidentirano 404.950 birača od kojih je glasalo 22,32 posto. HDZ je osvojio 73.446 glasova (81,92 posto)  i  pet zastupničkih mjesta.

Prošlogodišnjim promjenama hrvatskog Ustava određeno je da će hrvatski državljani u dijaspori na izborima 2011. glasati isključivo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava RH u zemljama u kojima imaju prebivalište, te će birati fiksno tri zastupnika u Saboru, bez obzira koliko ih se odazove na izbore.

Izvor: Al Jazeera i agencije