Festival nauke u Beogradu

U Beogradu je otvoren Peti regionalni festival nauke koji će posjetiocima, prije svega onim najmlađim, ponuditi više naučnih eksperimenata, predavanja, debata i dječijih radionica.

Festival je otvoren do 4. decembra i odvijat će se na četiri lokacije u centru grada.

Tokom tri dana vikenda, Beograd će vidjeti najnovija dostignuća koja predstavljaju oko  300 mladih naučnika iz Srbije i inostranstva. 

Novinar Al Jazeere Nebojša Grabež kaže da će glavni grad Srbije, spajanjem lokacija u neposrednoj blizini, prvog decembarskog vikenda dobiti pravi naučno-festivalski kvart.

„Prostor nekadašnje robne kuće Kluz u centru grada postao je dom pećinskih predatora i radionica u kojoj će mnogi pokušati da pobede robotsku glavu u popularnoj IKS-OKS igri“, kaže naš reporter.

Život pračovjeka

Istovremeno, posjetioci mogu da saznaju koliki potres zemljine kore, pojedinačno, mogu da izazovu. 

„Kada se malo jače udari nogom, ne senzoru se vidi  kako simulira zemljotres. Naravno, to je potres  veoma mele magniutude koji jedan čovek može da izazove”, pojasnila je Ana Mladenović sa Rudarsko-geološkog fakulteta.

Tokom ovog festivala znatiželjni mogu vidjeti kako je izgledao jedan običan dan prahistorijskog čovjeka, kako razotkriti provalu uz pomoć forenzičara te kolike su šanse da se u kockarnici zaradi bogatstvo.

„Posetioci će moći da igraju ulogu forenzičara, da dokažu otiske prstiju na čaši ili da utvrde da li je neka osoba pucala iz vatrenog oružja, što se dokazuje prisustvom baruta na ruci ili delovima odeće”, opisala je Tamara Simić sa Fakulteta za fizičku hemiju.

Rekordna posjeta

Kako kaže naš novinar, ni ostali festivalski prostori nisu ništa manje zanimljivi.

U popularni Studentski kulturni centar stiže izložba iz Švicarske, o mozgu i neobičnim iluzijama i mislima koje priređuje. Teatar Bojan Stupica, simbolično nazvan “naučno-fantastična bina”, ugostio je spektakularni austrijaki laserski show, a u galeriji Narodne banke muziku će komponovati motori, žice i ventilatori.

„Početak Petog festivala nagoveštava veliko interesovanje, a organizatori očekuju da će prošlogodišnji rekord od 19.000 posetilaca biti potučen“, rekao je reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera