Umjesto kazne, nagrada za segregaciju

Građani Mostara će sa svojom tradicionalnom i političkom kulturom istrajati na provedbi statuta o jedinstvenom gradu (Pixsell)

Piše: Kasim Korjenić

Bosna i Hercegovina i dalje plaća danak vrtlogu jedne dubokosežne krize od rušenja komunističkih režima u istočnoj Evropi i još se nije odmakla od 1990-e kada je promoviran nacionalizam i ksenofobija.

Pokreti i stranke raznoraznih desničarskih opredjeljenja u osnovi imaju zajedničku crtu etnocentrizma i nacionalizma u veličanju vlastitog naroda ili regije, a u ideološkoj osnovi apsolutno ne mare za ljudsku temeljnu jednakost i univerzalna ljudska prava.

Manjinski narodi

Pripadnici manjinskog naroda time postaju autsajderi i izvan političke zajednice.

Neprincipijelni postupci međunarodne zajednice prema ratu i krizi u Bosni i Hercegovini od prvog dana prave ustupke takvim ideologijama i spremni su da stanje poslože prema etničkim kriterijima, uvjereni da će potpuno etnizirati politiku, a raspamećivanjem ljudi i ekonomskim i socijalnim iscrpljivanjem u tome uspjeti.

Upravo je Grad Mostar u ovom trenutku postao smetnja preko Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine gdje se pokušava promjenom Statuta i izbornih pravila za Grad Mostar, prije rata većinski bošnjački grad pretvoriti u hrvatski stolni grad.

Umjesto da se uoče i kazne kočničari procesa ujedinjenja Grada Mostara, sada treba da otpočne proces majorizacije i segregacije i da se prizna nemoć pred onima koji i dalje podržavaju segregaciju u segmentima društvenog života ( npr. dvije škole pod jednim krovom itd.).

Zar je moguće da međunarodna zajednica preko Ustavnog suda Bosne i Hercegovine uz blagoslov OHR-a traži da se naviknemo i pristanemo na dijalektiku etniziranja politike, na diskriminaciju manjine umjesto da se gradi i razvija zajednička politička kultura, odnosno da političko državljanstvo bude oslobođeno od kulturnog i etničkog identiteta.

U okviru takvih polazišta očito je da takvim nakanama na putu stoji statut OHR-a iz 2004 godine za Grad Mostar koji je predložio visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Pedi Ešdaon.

Apostrofirati kočničare

Građani Mostara će sa svojom tradicionalnom i političkom kulturom istrajati na provedbi statuta o jedinstvenom gradu Mostaru i institirati na njegovoj provedbi u smislu jednakopravnosti svih građana i naroda bez majorizacije bilo koga.

Međunarodna zajednica nam podmeće priču da se umorila uzaludnim poslom u Bosni i Hercegovini ali nismo još toliko raspamećeni niti iscrpljeni da bi povjerovali u tu priču- naprotiv nju tek čeka posao da jasno apostrofira kočničare procesa integracije Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkog društva.

Upravo je grad Mostar dobra prilika da se prestane sa pričom o uzaludnom poslu u Bosni i Hercegovini!

Mišljenja izražena u ovom članku su autorova i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.

(Kompletnu žalbu na odluku Ustavnog suda možete pročitati ovdje)

Izvor: Al Jazeera