Siromašni farmeri, droga i novac

Peru je postao najveći proizvođač i izvoznik kokaina u svijetu.

Zabrinuta stanjem u zemlji, vlada planira kampanju protiv droge.

No, postavlja se pitanje koliko će takva akcija imati utjecaja, s obzirom na to da su u proizvodnju uključene hiljade Peruanaca, za koje uzgajanje te kulture znači bijeg od siromaštva.

U dolini Vrae u prašumi na jugu Perua dominira jedna kultura – biljka koka, sirovina od koje se proizvodi kokain.

Kad je sunčano, farmeri suše lišće koke.

Međutim, okrilje noći, čak i dok pljušti kiša, donosi najviše novca.

Farmeri prvo prerađuju lišće koke u jami ispunjenoj vodom i sumpornom kiselinom.

‘Ovako uklanjamo supstancu iz lišća, vidite? Moramo snažno miješati. Svi materijali su spremni – benzin, amonijak, kreč’, kaže farmer iz Perua.

Farmer koji vodi ovu laboratoriju za proizvodnju smjese koke ne želi otkriti identitet, iako mu se policija rijetko miješa u posao.

“Kad u dolini ne bi bilo droge, ni policija ne bi imala šta jesti. Ako ima koke, ima i droge i novca. Da nema droge, ne bi bilo novca ni za nas, ni za njih”, kaže farmer.

On kaže da, putem posrednika, smjesu prodaje krijumčarima iz Kolumbije, Ekvadora i Meksika po cijeni od 750 dolara za kilogram.

Raj za krijumčare

Za manje od 10 godina, dolina Vrae je postala region s najviše plantaža koke u svijetu.

Zbog svog položaja, ovo je raj za krijumčare – područje je izolirano, a vlada ga ignorira.

Farmeri iz autohtonog plemena Kečua, koji žive u seocetu Iribamba, spremno pokazuju svoj most.

‘Jedino ovako možemo prelaziti rijeku. Pogledajte, jedva se drži. Nema ceste kojom bismo mogli prevoziti proizvode u Santa Rozu i druga mjesta, niti otići doktoru’, kaže farmer Paulino Origuela.

Ovdje nema tekuće vode za piće, interneta, televizije, čak ni struje, iako su stubovi postavljeni prije pet godina.

Farmer Leonsio Sosa kaže da bi mnogi rado prestali uzgajati koku, koja je postala skupa zbog rasta cijene pesticida, i prešli na unosnije kulture, poput kafe i kakaa.

“Za to nam treba prisustvo i pomoć države. Trebaju nam tehnička pomoć, krediti, ceste… Ovako, ostaje nam samo koka”, ističe on.

Najveći izvoznik

Iz Perua, zemlje koja izvozi najviše kokaina na svijetu, se godišnje izveze više od 300 tona kokaina, od čega većina odlazi u Evropu, Aziju i druge zemlje Južne Amerike.

Jaime Garcia, stručnjak za drogu iz Katoličkog univerziteta Perua, kaže da se vlada nije željela direktno boriti protiv droge.

“U posljednjih deset godina imamo neodgovornu vladu”, ističe Garcia.

Nakon što su SAD investirale milijarde dolara u smanjenje proizvodnje droge u Kolumbiji, snalažljivi krijumčari su se okrenuli Peruu i dolini Vrae.

Ako bi neko želio istinski promijeniti situaciju, morao bi uložiti mnogo više od vremena i novca.

Izvor: Al Jazeera