Evropa podijeljena: Za i protiv nuklearki

Uprkos katastrofama poput one posljednje, u nuklearki Fukušima u Japanu, većina država nastavila je sa razvojem nuklearnog programa. Međutim, ima i onih koji se okreću potpuno novim izvorima energije, posebno u Evropi.

Neposredno nakon nesreće u Japanu, mnoge su evropske zemlje svoje nuklearne programe stavile na čekanje ili ih izložile detaljnoj reviziji. Njemačka, Italija i Švicarska odlučile su zatvoriti svoja postrojenja. No, nisu se svi poveli njihovim primjerom.

Bacanje novca

„Ako sagledamo ukupnu situaciju, uočit ćemo da je većina zemalja nastavila sa razvojem nuklearnog programa. Razumijem i zašto – nuklearna energija je dobra opcija, čista, u smislu da ne emituje CO2, a kada već posjedujete elektrane, zaustaviti njihov rad bi bilo isto kao i baciti novac kroz prozor. To je i politički i financijski teška odluka”, kaže Colette Lewiner iz istraživačke grupe Capgemini.

A tešku odluku nisu bile spremne donijeti Češka i Finska, koje ni nakon katastrofe u Fukušimi nastavljaju ulagati u nuklearke. U Finskoj je trenutno u izgradnji peti reaktor, a Česi upravo lobiraju za izgradnju još dva.

Kritičari upozoravaju na nesigurnost, ali Česima je trenutno važnije osigurati energetsku sigurnost za cijeli takozvani Sovjetski blok.

Stanovnici Čeških Budejovica u blizini Temelina, smatraju da je izgradnja reaktora manja od dva zla.

„Smatram da korištenje nuklearne energije nije ispravno, ali ne možemo bez toga. Moramo prihvatiti realnost. Bolje i to nego termoelektrane na ugalj”, kaže Jiri  Votruba iz Češke.

„Ja se slažem sa širenjem nuklearne energije jer je najčišći način koji imamo“, govori njegova sugrađanka Monika Doubalova.

Pitanje nuklearki podijelilo je javnost u Austriji, koja je granično samo 50-ak kilometara udaljena od postrojenja u Češkoj. S druge strane, prijeti im i Njemačka, ali je kancelarka Merkel do 2022. obećala zatvoriti sva postrojenja.

Budućnost prema naučnicima

„Moja mišljenja su podijeljena. Kao majka želim da mi djeca žive u svijetu bez toga, a s druge strane, naš progresivni način života jednostavno zahtijeva energiju. Nisam sigurna da bismo uspjeli u kratkom vremenu pronaći dostojnu zamjenu nuklearnim postojenjima“, smatra Sabine Heist, turistkinja u Berlinu.

Italija, jedina antinuklearna G8 nacija, takva će, čini se, i ostati. Znanstvenici tvrde da će budućnost, kada je u pitanju energija, biti mješavina nuklearne, plina i obnovljivih izvora.

Ovi posljednji, iako najbezbolniji, i najskuplji su. Zemlje koje se odluče na taj način osiguravati energiju, moraju biti sigurne da njihovi građani mogu i žele plaćati neusporedivo veće račune za potrošnju u domaćinstvima.

Izvor: Al Jazeera