Makedonski pjesnik čuven među Palestincima

Kada je davne 1982. makedonski pjesnik Pande Manojlov napisao stihove o Palestini i objavio ih u lokalnim novinama, nije mogao naslutiti da će ga proslaviti u arapskom svijetu.

Emotivno pogođen napadima na izbjegličke logore Sabra i Šatila 1982. u Libanu, gdje je poginulo nekoliko hiljada  palestinskih civila, Manojlov je napisao pjesmu Palestina i objavio je u novinama Nova Makedonija.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, Manojlov je nedavno dobio poziv palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da posjeti zemlju koja ga je inspirirala.

Pjesnik izbjeglica

I  Manojlov potiče iz izbjegličke porodice koja je poslije prvog svjetskog rata protjerana iz današnje sjeverne Grčke i naseljena u Bitoli.

Manojlov nalazi sličnosti u sudbini makedonskog i palestinskog naroda i to ostaje njegova inspiracija.

Pjesmu Palestina  je na arapski preveo palestinski student  Abas Abdelkarim, koji je 1982. studirao u Skoplju. Tako je počela pjesnička slava Manojlova u arapskom svijetu, za koju on četvrt vijeka nije znao.

Pjesma je objavljivana u brojnim arapskim novinama i knjigama,  ali autor je bio nepoznat i pored pokušaja da ga pronađu i da mu se zahvale.

Suze radosnice

Godine 2007. Abdelkarim je ponovo došao u Makedoniju da doktorira političke nauke i sreo se sa Manojlovim. 

“Cela ova delegacija, ova gospoda, Arapi počeli su da plaču… te suze radosnice… što sam ja uradio za palestinski narod…”, sjeća se makedonski pjesnik.

Manojlov je napisao još tri pjesme o sudbini palestinskog naroda koje su prije dva mjeseca objavljene u novinama Palestine Telegraf  i Palestine Chronicle.

Stihovi su objavljeni na istoj strani kao i govor Abbasa, u kojem je u sjedištu Ujedinjenih naroda tražio članstvo za svoj narod.

Uslijedila je posjeta izaslanika predsjednika Abassa u Bitoli, koji se zahvalio Manojlovu na podršci Palestini.

Manojlov se nada da će posetiti Palestinu, i kaže da će mu biti drago da poljubi palestinsku zemlju. Nada se i palestinskoj državnosti, koja će, prema njegovom mišljenju, sigurno doći.

Izvor: Al Jazeera