Daytonski sporazum, 16 godina poslije

Prije tačno 16 godina u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, parafiran je dogovor političara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske da bi se zvanično prekinuo rat u Bosni i Hercegovini, koji je trajao od 1992. do 1995.godine.

Konferencija je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine.

Ratifikacija u Parizu

Glavni učesnici su bili bosanskohercegovački predsjednik Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sporazum je zvanično ratificiran u Parizu 14. decembra.

Tada se razgovaralo o budućem upravnom i ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine, koji danas brojni kritičari sporazuma smatraju u mnogočemu manjkavim, dapače, kočničarom bh. eurointegracija.

Proteklih godina u nekoliko navrata intezivnije se i u domaćim i međunarodnim krugovima pokušao započeti razgovor o reviziji Daytonskog sporazuma koji bi državu s glomaznim državnim administrativnim aparatom u dva entiteta, desetak kantona i distriktu učinio efikasnijim, no o tome se unutar zemlje nikada nije postigao koncenzus.

Danas, najveći zagovornici ostanka Daytonskog sporazuma u njegovoj izvornoj formi su političari iz Republike Srpske, entiteta koji je upravo Daytonski mirovni sporazum i zvanično oživotvorio i legalizirao.

Svjedoci atmosfere

Šesnaest godina poslije, ekskluzivno za Al Jazeeru direktni sudionici Daytonskog sporazuma, svjedoci atmosfere i okolnosti u kojima je postignut taj dogovor, komentiraju njegove učinke u aktuelnom bh. političkom trenutku i kakvu budućnost on donosi ovoj državi. 

Specijalno za web Al Jazeere o tome zašto su bili za ili protiv sporazuma s ove vremenske distance sasvim otvoreno pišu: Muhamed Sacirbey, u to vrijeme bh. ministar vanjskih poslova, Mate Granić, tadašnji šef diplomatije Hrvatske, Krešimir Zubak, predstavnik bosanskohercegovačkih Hrvata i Živadin Jovanović, tadašnji pomoćnik ministra inostranih poslova Srbije.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike TEME
POPULARNO