Holbrookeova karijera utjecala na SAD, Vijetnam, Bosnu…

Holbrook u Beogradu 1998. godine nakon pregovora sa tadašnjim predsjednikom Srbije Milanom Milutinovićem (EPA)

Piše: Ivica Puljić

The Unquiet American – Richard Holbrooke in the World, knjiga je o čudesnom čovjeku koji kao da je živio nekoliko puta i u svakom tom životu osjećao se tijesno. Knjiga je to u kojoj o čuvenom američkom diplomati govore oni koji su ga najbolje poznavali.

Holbrookeova, skoro 50-godišnja, karijera imala je izravnog utjecaja na noviju američku povijest te na ratove od Vijetnama preko Bosne do Afganistana.

On je često bio u ulozi “posebnog izaslanika”, uostalom i smrt ga je zatekla upravo kao posebnog izaslanika za Afganistan. Holbrookov dugogodisnji prijatelj i bivši kolega iz State Departmenta Strobe Talbott, u svom eseju u knjizi, piše:

Dva puta pritvaran

“Bila je to najgore čuvana tajna u Washingtonu da se predsjedniku Obami nikada nije sviđao Richardov stil. To nije iznenađenje, jer je Obamin moto ’bez drame’, a život je za Richarda bio ništa ako nije bilo drame”.

Talbott piše kako je u unutar washingtonskog političkog kruga bilo poznato da je 2010. godine tadašnji savjetnik predsjednika Obama za sigurnost, umirovljeni marinac, general Jim Jones, htio otpustiti Holbrooka s mjesta posebnog predsjednikovog izaslanika za Afganistan i Pakistan.

No, intervenirao je Bill Clinton.

Rezultat – sedam mjeseci kasnije general Jones je bio otpušten!

U drugom eseju u knjizi o Richardu Holbrookeu, dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade za svoj rad iz Bosne, Afganistana i Pakistana, David Rohde, koji je dva puta pritvaran u ratnim zonama dok je obavljajo svoj novinarski posao, piše da ga oba puta spasio upravo Holbrooke!

On je uvijek bio na ključnim mjestima, kao kakav diplomatski Zelig”, piše Richard Bernstein, novinar New York Timesa i magazina Time.

“The Unquite American” je važna knjiga u kojoj o Holbrookeu pišu prijatelji, kolege, novinari i akademici.

Koeditori Derek Chollet, koji je napisao knjigu o Daytonskom mirovnom sporazumu i Samatha Power, dobitnica Pulitzera i posebna pomoćnica predsjednika Obame, kažu u predgovoru knjige da je “Richard Holbrooke bio netko čiji je doprinos uvijek dolazio iz sjene, s jednim izuzetkom – u Bosni!”

To je, mnogi od nas znaju, istina, jer Holbrooke je najviše poznat po pregovorima u Daytonu i prekidu rata u BiH.

Tada nije bio u sjeni, nego je bio više nego isturen u cijelom procesu. Spominjala se i Nobelova nagrada za mir. No, nista od toga, jer Holbrooke je uvijek imao protivnike u Washingtonu.

Prije nekoliko dana u Daytonu, u saveznoj državi Ohio, otvoren je most nazvan Richard Holbrooke Bridge. Tako će čuveni americki diplomata zauvijek spajati dvije obale i ljude.

Richard je bio jako lojalan predsjedniku Obami. Nikada nije izgovorio nijednu ružnu riječ o predsjedniku. To je za njega bilo neobično”,  pise blizak prijatelj Leslie Gelb.

Richard Holbrooke je diplomatsku karijeru započeo kao 22-godišnjak, 1963. godine u delti Mekonga u Vijetnamu. Aktivno je sudjelovao u mirovnim pregovorima u Parizu, a bio je zapažen kao autor, tada tajne, povijesti o ratu u Vijetnamu.

Taj je dokument kasnije dobio naziv Pentagonski papiri.

Holbrooke je služio četiri demokratska predsjednika, bio je najmlađi pomoćnik državnog tajnika, postavljan je za ambasadora u Njemačkoj i u Ujedinjenim narodima. Pomagao je izbjeglicama, borio se protiv AIDS-a, poznat je kao odličan pisac, borbeni sugovornik i pregovarač, sjajan poznavatelj američke vanjske politike.

Oh, da imao je ogroman ego. Možda to najbolje znaju novinari koji su ga sretali.

Ipak, nikada nije postao američki državni tajnik iako je vazio kao najvažniji američki diplomata u živućem sjećanju.

“On je uvijek bio na ključnim mjestima, kao kakav diplomatski Zelig”, piše u ovoj knjizi Richard Bernstein, novinar New York Timesa i magazina Time.

Postavlja se i pitanje – kako bi izgledala američko-afganistanska povijest da je Richard Holbrooke živ?

Želio pregovore sa talibanima

On se zalagao za veću civilnu pomoć, za pregovaranje s talibanima, rađe nego za vojnu opciju…

“Richard je bio jako lojalan predsjedniku Obami. Nikada nije izgovorio nijednu ružnu riječ o predsjedniku. To je za njega bilo neobično”,  pise blizak prijatelj Leslie Gelb.

Međutim, između Holbrookea i predsjednika Obame jednostavno nije bilo kemije. Gelb smatra da je Obama mogao mnogo naučiti od Holbrookea, ali to se nije dogodilo. Richard nikada nije dobio ovlasti iz Bijele kuće kakve je trebao imati da bi obavljao svoj posao u Afganistanu i Pakistanu”, ističe Leslie Gelb u knjizi “The Unquiet American”.

Richard Holbrooke je umro u svom uredu u State Departmentu 13. prosinca 2010. godine. Imao je 69 godina.

Izvor: Al Jazeera