Beograđani čekaju metro

Predstavnici grada Beograda i vlada Srbije i Francuske potpisali su Ugovor o početku projekta beogradskog metroa,  čija bi prva linija trebalo da bude otvorena  2017. godine. 

Gradska skupština je u oktobru prihvatila informaciju o realizaciji projekta, a planirano je da radovi na izgradnji počnu za dvije godine.

Reporet Al Jazeere Nebojša Grabež kaže da su brojne studije izrađivane , sklapani ugovori te da su formirana specijalizirana preduzeća.

„Kao vidljiv rezultat svih dosadašnjih pokušaja i obećanja o izgradnji metroa, sem brojnih dokumanata, ostala je stanica kod spomenika Vuku Karadžiću.  Otvorena u vreme ratnih  devedesetih i u režimskim  medijima predstavljena kao  ‘najdublja železnička stanica na svetu’, uključena je u sistem prigradske železnice  Beovoz“, rekao je naš novinar.  

‘Priprema za izbore’

Većina Beograđana smatra da je metro jedino rješenje za saobraćajni kolaps u gradu.

 „To je neophodno, jer ima pola miliona automobila u Beogradu koji prave užasne gužve”, kaže Beograđanin Dušan Šaponja.

Izgradnja metroa  sigurno bi riješila brojne probleme stanovnika Beograda koji proističu iz svakodnevnih saobraćajnih gužvi, ali malo je onih koji su, nakon višedecenijskih obećanja, spremi da ovu mogućnost prihvate kao realnu opciju.

 „Nisam sigurna. Mnogo je prošlo. Pola veka. Obećavali su, ali videćemo”, kaže Beograđanka Ljiljana Deletić.

Međutim, njen sugrađanin Jovan Tomić  smatra da će realizacija biti realna, jer je „to jedna priprema za izbore”.

Aktuelni pokušaj realizacije projekta Beogradski  metro uključuje francusku kompaniju  „Alstom transport” koja je tokom 70 godina postojanja izgradila više od 40 metro-sistema. Vrijeme će pokazati da li će se i Beograd upisati na tu listu. 

Izvor: Al Jazeera