Izgubljeni u Zaljevu: Nestali indijski radnici

U 11 godina postojanja, emisija Svijet migranata pomogla je u spajanju 320 porodica (Getty Images)

Za čovjeka koji nosi teško breme na leđima, Rafeek Ravuther je nevjerovatno veseo dok mi pokazuje svoj studio.

Posljednjih jedanaest godina, režira i vodi unikatan sedmični televizijski program koji se emitira na stanici Kairali TV, u Kerali, južna Indija.

Počeo se baviti ovim poslom zbog lične tragedije.

„Moj rođak je sebi oduzeo život samo dva dana nakon što je počeo raditi u Omanu. Moj drugi rođak, koji je radio u tvornici stočne prehrane, nestao je na četiri mjeseca. Znao sam da će biti na stotine ovakvih slučajeva“.

Pogriješio je: ima ih na hiljade.

Pravasi Lokam ili Svijet migranata je kombinacija reality showa, istraživačko-novinarskog rada i društvenog aktivizma.

Njegov cilj je da pomogne porodicama u Kerali da pronađu nestale članove porodice, koji su većinom otišli na rad u zemlje Arapskog zaljeva.

Kroz priče siromašnih porodica i beskućnika, program kontaktira članove velike keralske zajednice u Zaljevu, da bi pomogao u traženju nestalih supružnika, braće i sestara.

Ovaj program godinama obavezno gledaju milioni keralskih migranata koji žive u Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanu.

Hiljade porodica još je razdvojeno [Al Jazeera]

Gopalakrishanova supruga Jagathamma i njihov sin, koji sada ima 35 godina, pretpostavljali su da je umro, dok ih nije nazvao tim iz emisije Pravasi Lokam 2006. godine.

„Sad ga vraćamo kući. Prijatelji i dobročinitelji su skupili novac za njegovu avio-kartu. Moramo skupiti novac da platimo kaznu“, kaže Rafeek.

Zbog činjenice da Gopalakrishnanov sponzor godinama nije obnavljao njegovu vizu, bio je neprijavljen, zbog čega sada po bahreinskom zakonu mora platiti kaznu.

Uz pomoć keralskih migranata, TV emisija je uspjela skupiti potrebnih 4.370 dolara za njegovo oslobađanje. Njegov poslodavac i sponzor, kod kojeg je bio 19 godina, nije dao nikakav doprinos.

Pomoć ugroženima

Zahvaljujući pomoći migrantskih zajednica u Zaljevu i mreži dobročinitelja i aktivista, emisija je postala najgledaniji program za milione Keralaca u Indiji i inostranstvu.

Televizijski tim počeo je pomagati i migrantima iz drugih zajednica, kao što su pakistanski ili tamilski radnici.

Ne samo da radi na spajanju porodica, nego čak pokušava skupiti finansijsku pomoć za siročad, obrazovanje djece, troškove povratka ljudi i mrtvaca, medicinsku njegu žrtava nesreća, a spašava i žrtve organizirane prostitucije.

Još bitnije, gledanjem emisije, migranti se obrazuju o lošim stranama traženja posla u inostranstvu. Ona razbija mitove o ulicama kojima teku „naftni dolari“ i gdje im se na svakom koraku nudi posao.

Također, indijske ambasade u Zaljevu sve više djelotvorno štite svoje građane u inostranstvu.

Dok me Rafeek izvodi iz svog studija za montažu gdje se sprema najnovija epizoda, priča mi o budućnosti.

Nadao se da će biti filmski režiser i to je želio raditi. Ali onda mu je Pravasi Lokam postao životni put. Već 11 godina njeguje ovu emisiju i ljude oko nje.

A onda mi priča o svom posljednjem projektu i široko se osmjehuje. Konačno je skupio dovoljno sredstava da snimi svoj prvi dugometražni film. Glumci su unajmljeni, lokacija određena. Tema: dnevnik migrantskog radnika.

Pratite Bhanu Bhatnagara na Twitteru: @bhanu_bhatnagar

Izvor: Al Jazeera