Živjeti islam

Živjeti islam: Bosna i Hercegovina – 2. epizoda

Pozitivni i interesantni primjeri kako se mogu u životu spojiti i karijera i porodica i duhovni život.

U drugoj epizodi pričamo priču o Azri Velagić – Macić, djevojci koja je bila zaljubljena u pozorište i koja je iz publike Kamerog teatra 55, otišla na ratište i postala borac Armije BiH. Njenu duševnu prazninu je ispunila spoznaja Boga i početak praktikovanja islama u ratu. Danas ima humanitarnu organizaciju preko koje pomaže ljudima i ispunjava svoju misiju na ovom svijetu.

Drugi čovjek koji je akter u ovom dokumentarcu je Ervin Blažević iz Kozarca. Njegov život je imao putanju od predratnog rokera, da ratnog zatočenika logora Trnopolje, preko borca Armije, do čovjeka koji je poslije rata počeo da praktikuje islam i tu našao svoj mir. Danas ima Udruženje Opitimisti i preko njega pokušava da pomogne ljudima u svojoj domovini da naprave uspješnu lokalnu zajednicu i da mirno žive sa svojim komšijama.

Svi ovi ljudi imaju vjeru islam kao vrlo važan dio svog identiteta. Oni i pored profesionalnih dostignuća imaju uspješne bračne živote i odgajaju djecu da budu uspješni članovi ovog društva. Ovi akteri uspješno spajaju svjetovne i duhovne obaveze u svojim životima.

Ovo je dokumentarni film o uspješnim ljudima, koji su napravili uspješne karijere, ali privatni život i porodica nisu trpili zbog toga. Kao ličnosti su se realizovali i poslovno i privatno. Oni su korisni članovi društva u kojem živimo.

Ovo su pozitivni i interesantni primjeri kako se mogu u životu spojiti i karijera i porodica i duhovni život.

Izvor: Al Jazeera