Iz programa Regioskop

Regioskop: Unuk

Preživjela iz Auschwitza Eva Mozes Kor, 2014. usvaja Rainera Hoessa, unuka zapovjednika u tom logoru.

Preživjela iz logora Auschwitz Eva Mozes Kor 2014. simbolično usvaja Rainera Hoessa, unuka zapovjednika u tom logoru. Njih dvoje, uz specifična životna iskustva, ujedinjuju se u borbi protiv neonacizma, antisemitizma, rasizma i ksenofobije u današnjem svijetu.

Rainer Hoess prekida odnose s porodicom i napušta dom kao 15-godišnjak nakon što saznaje da je njegov djed Rudolf Hoess odgovoran za istrebljenje dva i po miliona Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Nakon što je u 39. godini preživio težak srčani udar, Rainer je shvatio da se mora suočiti s mračnim porodičnim naslijeđem, ali i strahotama holokausta.

Mozes Kor objašnjava svoj odnos s Rainerom riječima: “Činjenica da je on unuk Rudolfa Hoessa za mene predstavlja sjajnu osvetu! Hoess ne može uživati u svom unuku, ali ja mogu!”

Autor je Aleksandar Reljić.


Povezane

Može li se ratni zločinac pomiriti s prošlošću? Kako se vratiti normalnom životu nakon što ste osuđeni za djelo koje je na popisu najgorih – zločin protiv čovječnosti? Esad Landžo je godinama bezuspješno tražio odgovore na ova pitanja. Odlučio je pokušati još jednom. U jesen 2015. godine, gotovo 25 godina nakon početka rata, Esad se […]

Published On 30 Apr 2019

Bivša fabrika Lade, izgrađena u ruskom gradu Toljatiju 1970-ih, trebala je pokazati zapadnom svijetu čudo sovjetskog napretka. Savršena utopija u koju se niko nije usudio sumnjati. Više od četiri decenije kasnije ta fabrika gubi milijarde rubalja svake godine dok se polako raspada, a niko se ne usuđuje dirnuti je. Angažiran je jedan uspješni švedski menadžer kako bi […]

Published On 16 Apr 2019
Više iz rubrike Dokumentarac
POPULARNO