Recite Al Jazeeri

James Whittaker, bivši zaposlenik FBI-a, Googlea i Microsofta | Recite Al Jazeeri

Futurist i kompjuterski naučnik otkriva kako tehnološke kompanije pretvaraju naše online podatke u profit te kako će umjetna inteligencija, vođena ljudskom pohlepom, oduzeti ljudima poslove.

Futurist i kompjuterski naučnik za Al Jazeeru otkriva kako tehnološke kompanije pretvaraju naše online podatke u profit te kako će umjetna inteligencija, vođena ljudskom pohlepom, oduzeti ljudima poslove.

Bio je prvi diplomac kompjuterskih nauka kojeg je zaposlila američka obavještajna agencija FBI. Nakon toga radio je za Microsoft i Google. I njih je napustio kada je uvidio u kom pravcu idu tehnološke kompanije. Danas slobodno govori o sigurnosti ličnih podataka na internetu i kompanijama koje ih ilegalno prikupljaju.

U okviru festivala Dani komunikacija ovaj tehnološki evanđelist, futurist i naučnik za Al Jazeeru otkriva kako izgleda proces pretvaranja privatnih online podataka u profit kompanija i oglašivača te kako umjetna inteligencija, vođena ljudskom pohlepom, prijeti da oduzme ljudima poslove.

S Jamesom Whittakerom u Rovinju razgovarala Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera