Recite Al Jazeeri

Recite Al Jazeeri: Kate Marie Byrnes

Ideje prekrajanja granica u regiji, smatra, retrogradne su i nacionalističke, a SAD podržava suverenitet i nacionalni integritet zemalja zapadnog Balkana.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Kate Marie Byrnes na 20. godišnjicu Ohridskog okvirnog sporazuma, kojim je zaustavljen međuetnički konflikt u Sjevernoj Makedoniji, kaže da je kompromis iz 2001. od životne važnosti i veliko postignuće za cijelu regiju. Zemlja je omogućila jednaka prava svim svojim građanima i gradi mostove kojima se nadilaze podjele.

O izvršnoj naredbi američkog predsjednika Joea Bidena kaže da je usmjerena protiv svih onih koji koruptivnim djelovanjem destabilizuju institucije u zemljama zapadnog Balkana i nanose štetu vanjskopolitičkim interesima i nacionalnoj sigurnosti. Ideje prekrajanja granica u regiji, smatra, retrogradne su i nacionalističke, a SAD podržava suverenitet i nacionalni integritet zemalja zapadnog Balkana.

Kad je riječ o zastoju evropskih integracija Sjeverne Makedonije zbog spora s Bugarskom, Byrnes kaže da obje zemlje, kao susjedi i saveznici u NATO-u, trebaju riješiti probleme pregovorima, konstruktivno.

Izvor: Al Jazeera