Recite Al Jazeeri

UN: COVID-19 bi se mogao širiti poput požara u siromašnim i konfliktnim područjima

Uslijed širenja novog korona virusa, trećina svjetske populacije je u izolaciji. UN je zabrinut za one najugroženije, posebno izbjeglice i ljude zarobljene u konfliktnim situacijama, te je pokrenuo globalni humanitarni plan reagovanja na pandemiju vrijedan dvije milijarde dolara. Vodeći UN-ovi zvaničnici pozvali su na prestanak svih sukoba, a zaraćene strane da snage usmjere u rješavanje […]

Uslijed širenja novog korona virusa, trećina svjetske populacije je u izolaciji. UN je zabrinut za one najugroženije, posebno izbjeglice i ljude zarobljene u konfliktnim situacijama, te je pokrenuo globalni humanitarni plan reagovanja na pandemiju vrijedan dvije milijarde dolara. Vodeći UN-ovi zvaničnici pozvali su na prestanak svih sukoba, a zaraćene strane da snage usmjere u rješavanje problema sa pandemijom.

O globalnim naporima protiv COVID-19 i rizicima s kojima se suočavaju najosjetljivije populacije na svijetu, za Al Jazeeru govore Antonio Guterres, generalni sekretar UN-a; Mark Lowcock, podsekretar za humanitarne poslove; i Filippo Grandi, visoki komesar UN-a za izbjeglice.