Opservatorij

Medijski i međunarodni poraz Izraela | Opservatorij

Kako Izrael gubi medijski i politički rat? Koliko ga masakr nad izbjeglicama u Rafahu dovodi još bliže međunarodnoj izolaciji?

Izrael gubi međunarodnu podršku koja je u prvih nekoliko mjeseci rata bila bezuvjetna. Zvjerstva, zločini i ubijanja kojima svjedočimo sve više izoluju izraelsku vladu. Kontradiktorne izjave za medije koje dolaze iz ratnog kabineta i od premijera Netanjahua pokazuju kako ne postoji jasan ratni cilj – osim potpunog uništenja Gaze koje gledamo.

Već osam mjeseci, a i mnogo prije sedmog oktobra, historičarka Assal Rad analizira naslove u medijima koji su nepotpuni i netačni, te kao takvi oblikuju stavove miliona ljudi. Budući da većina ne čita dalje od naslova, Assal insistira da oni moraju biti precizniji i informativniji. Za Al Jazeeru analizira naslove iz Reutersa i New York Timesa.

I na kraju pogledajte kako višedecenijsku neodgovornost i nekažnjenost Izraela za zločine nad Palestincima polako osjeća i Zapad na svojoj koži. Grupa američkih procionističkih senatora, te izraelska obavještajna služba Mossad, prijetili su tužiocima Međunarodnog krivičnog suda i njihovim porodicama da će im biti ugrožena sigurnost ako optuže izraelske zvaničnike za ratne zločine i izdaju naloge za njihovo hapšenje.

Emisiju pripremila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera