Opservatorij

Tabloidizacija tragedija – slučajevi Ribnikar i Gradačac | Opservatorij

Zbog čega izostaju sankcije prema urednicima i novinarima koji tabloidiziraju porodične i druge tragedije?

Mjesec je od trostrukog ubistva u Gradačcu, uključujući i femicid, a četiri mjeseca od masovnih ubistava u u Beogradu i u Mladenovcu. Mediji su pri izvještavanju prekršili mnoge norme do tog nivoa da su morali reagovati i roditelji ubijenih.

Novinarka nedjeljnika “Vreme” i članica grupe “Novinarke protiv nasilja prema ženama”, Jovana Gligorijević, s Mediacentrom u Sarajevu redovno sarađuje i analizira medijska izvještavanja u regiji. Analize pokazuju da mediji neodgovornim i neetičkim izvještavanjem o ubistvima izazivaju Wertherov efekat – gdje je incijalni zločin okidač za naredna ubistva. U slučaju Ribnikar to je bila masovna pucnjava dan poslije u selima kod Mladenovca gdje je ubijeno pet, a ranjeno šest osoba, a u slučaju Gradačac, uslijedio je femicid u Živinicama i pokušaj femicida u Bijeljini. Promjena načina na koji mediji izvještavaju o ubistvima i femicidu važan je korak u sprječavanju i smanjenju oponašanja ovih djela. Regulatorna tijela u obje države i dalje nisu sankcionisala antimedijska izvještavanja.

Na radaru:

I dok se određeni mediji bave žutom štampom, novinari istraživači i oni koji se bore protiv korupcije i sami postaju meta nasilja. Novinar i urednik portala Times.ba Mirza Dervišević fizički je napadnut u Brčkom 19. augusta, kada je nepoznata osoba nasrnula na njega i nanijela mu teže povrede glave. On je policiji Brčko distrikta detaljno opisao napad i predao imena deset osoba za koje smatra da su nalogodavci. Do sada počinioci nisu pronađeni. Na meti napada u Sjevernoj Makedoniji, 21. augusta, našli su se snimatelj i novinarke TV Alsat, Era Đakova i Sara Hodža. Mreža Safe Journalists navodi da je napadač izašao iz jedne od radnji s makazama, vrijeđao ih i prijetio im po život, te snimatelju nanio povrede glave. O oba fizička napada na medijske radnike Mreža je obavijestila sve relevantne nacionalne i međunarodne organizacije i institucije.

Emisiju pripremila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera