Opservatorij

Kontrola informacija – satelitski snimci | Opservatorij

Koliko su satelitski snimci važni u izvještavanju, ali i nepotpuni? Koje kompanije odlučuju šta će od snimaka dostaviti medijima i obznaniti javnosti?

Od Ukrajine preko Afganistana do Xinjianga u Kini satelitske slike igraju ključnu ulogu u sukobima, praćenju ratnih zločina, kršenja ljudskih prava te u dokazivanju novinarskih priča.

U slučaju ruske invazije na Ukrajinu vrlo je uobičajeno satelitski pratiti kretanja ruskih trupa i obznaniti ih medijima.

Međutim, u medijima nećemo vidjeti satelitske snimke kretanja ukrajinskih snaga.

Je li to svjesna odluka korporacija Maxar, BlackSky i Planet Logic, koje prodaju satelitske snimke, ili uvjet koji je postavila vlada kako se ne bi oštetile taktika i informacije američkih saveznika?

U svakom slučaju, ne samo u rusko-ukrajinskom, javnost ne dobija potpunu (satelitsku) sliku. Zato je ključno da ono što jest dostupno zna i pročitati.

Na radaru:

U Americi je počelo i najveće antitrustovsko suđenje protiv tehnološkog giganta Googlea.

Smatra se prvim velikim antimonopolskim slučajem u 21. stoljeću.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a tvrdi da je Google prekršio antitrustovske zakone i prava konkurencije pri održavanju vodeće pozicije u pretraživanju, dok tehnološki div tvrdi da njegov pretraživač Google održava svoju dominaciju na tržištu jer nudi superiornu uslugu potrošačima.

Emisiju uredila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera