Opservatorij

Hollywoode, imamo problem! | Opservatorij

Kako generativna umjetna inteligencija klonira likove glumaca i čini ih suvišnim u industriji? Kuda ide Hollywood i ima li smisla borba filmskih radnika protiv tehnologije i studijskh mogula?

Kako generativna umjetna inteligencija klonira likove glumaca i čini ih suvišnim u industriji? Kuda ide Hollywood i ima li smisla borba filmskih radnika protiv tehnologije i studijskh mogula?

Hollywood je nezvanično zatvoren nakon što su se štrajku scenarista pridružili i glumci. Iza glamura filmova i TV-industrije je stvarnost u kojoj su filmski radnici eksploatisani i nedovoljno plaćeni. Prelazak na streaming platforme oduzeo je scenaristima i ono malo zarade što su imali. Svemu tome doprinosi i umjetna inteligencija koja generiše, odnosno digitalno klonira glumce i samim tim ih čini suvišnim u industriji.

Filmski i medijski moguli kažu da su na pregovarački sto postavili ‘revolucionarni prijedlog umjetne inteligencije’, za koji je sindikat rekao da se svodi na ovo: ‘statiste bi trebalo po mogućnosti skenirati, platiti za jedan dan, a kompanija zatim zadržava skenirane podatke, njihov lik i mogućnost da ga koriste bez ograničenja, bilo kada i na bilo kojem projektu koji žele, bez pristanka i kompenzacije’. Ono što šefovi studija nazivaju revolucionarnim, glumci vide kao potencijalno okončanje karijera.

Ipak, postoji prostor koji umjetna inteligencija neće još zadugo moći generisati. Nakon društvenih pokreta u Americi, MeToo, BlackLivesMatter i StopAsianHate građani su osvjestili značaj medijskog i filmskog prikazivanja različitih manjinskih grupa. Uvedena je nova pozicija – kulturološki konsultant. Uključeni su u producentske timove kako bi pružili etničke, rasne i druge perspektive koje inače nedostaju na ekranu jer su holivudske priče do sada bile pisane samo za zapadnu publiku bijele boje kože. Algoritmi ove kulturološke razlike još ne mogu shvatiti jer nisu dovoljno ljudski pismeni.

Emisiju uredila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera