Opservatorij

(Ne)prijatelji režima | Opservatorij

Šta znače usvojene izmjene Krivičnog zakona u bh. entitetu Republika Srpska, kojima svako ko kritikuje režim može završiti u zatvoru?

Bh. entitet Republika Srpska usvojio je izmjene Krivičnog zakona uprkos protivljenju i protestima novinara, medija, aktivista i opozicije. Transparency International BiH upozorava da će ta odluka omogućiti progon svakoga ko izrazi bilo kakvu kritiku na društvenim mrežama ili javnom mjestu te da je ovo je pokušaj vladajućeg režima da uguši slobodu govora i kritiku. Više detalja donosi naša Žana Kovačević.

Neprijatelji ruskog režima nisu samo vanjski. Cijeli svijet kritikuje Putina, no kada je to učinila njegova desna ruka Jevgenij Prigožin, Rusi su bili privremeno preplašeni mogućnošću građanskog rata. U roku 24 sata došlo je do deeskalacije. No, u tih 24 sata mediji pod državnom kontrolom nisu znali kako da izvještavaju, šta smiju, a šta ne smiju reći. Dok se na društvenim mrežama vodila vatrena diskusija, Rusi su tamo napokon pronašli različitost mišljenja koja je dugo bila odsutna u njihovim mainstream medijima. Ipak, ta različitost u mišljenjima nije onakva kakvom je zamišljamo.

Nakon što je u Španiji na parlamentarnim izborima u nedjelju izborni rezultat neriješen, politička igra preselila se na nogometni teren. To je opet povuklo historijsko pitanje, a to je – koji je španski tim režimski, a koji nije? I koliko se lako navijači pretvore u birače?

Na radaru:

Lansirana je nova društvena platforma Threads. Pokrenuo ju je Mark Zuckerberg, odnosno kompanija Meta, čiji su također Facebook, WhatsApp i Instagram. Prema riječima Zuckerberga, Threads je nastao iz potrebe za prijateljskom platformom bez govora mržnje, što se ne može reći za platformu X, bivši Twitter, u vlasništvu Elona Muska. Ipak, pred aplikacijom je još dug put do aktivnih korisnika. Registracija na toj platformi podrazumijeva i saglasnost da ne možete kasnije izbrisati nalog, što je već u startu odbilo mnoge od daljnjeg korištenja.

Emisiju priprema i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera