Opservatorij

Izbjeglička kriza u medijima – tragedija i(li) statistika | Opservatorij

Dok Američka obalska straža izjavljuje saučešće porodicama za smrt pet bogatih turista u moru, Evropa sliježe ramenima za 750 migranata potopljenih u Grčkoj.

Nakon još jedne tragedije na grčkom moru i potonulog broda sa 750 migranata, od kojih je bilo čak 40 djece, ponovno je isplivala antimigracijska politika Evropske unije. Grčki nezavisni novinari postavili su, mimo vladinih konferencija, teška pitanja i otkrili još teže činjenice, poput one da su ljudi s broda putem alarmnog telefona satima zvali u pomoć prije nego što je brod potonuo. Pozive su ignorisale sve državne i međunarodne instance.

Stručnjakinja za međunarodno pravo i pravnica u oblasti ljudskih prava Gorana Mlinarević tvrdi da države članice Evropske unije već deset godina same sebi sude te selektivno prihvataju izbjeglice, favorizirajući bijelu rasu i one bogatijeg imovinskog statusa, dok siromašnije izbjeglice tamnije kože nisu dobrodošle. Za BiH kaže kako postoje indicije da će ova zemlja postati Centar za deportaciju migranata iz Evropske unije koje EU ne želi prihvatiti te smatra da će otvaranje ovih centara ponovno izazvati duboke medijske i društvene podjele prema ljudima u pokretu.

Na radaru:

Preporučujemo emisiju Detektor Magazin, u kojoj tim novinara i analitičara, uključujući izvršnog producenta Al Jazeere Balkans, raskrinkavaju sve teorije zavjera i laži u pseudodokumentarcu televizije Russia Today naziva “Bosna i Hercegovina – uspon kalifata”. Kvazidokumentarac RT-a tvrdi da je postojala i još postoji težnja da se u BiH stvori islamski vjerski kalifat. No, razlog ovakvog uratka je, kako ističu sagovornici, podrška predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i njegovoj secesionističkoj politici u BH. Dodikovo negiranje opsade Sarajeva te genocida u Srebrenici ruski državni fondovi i prije su promovisali sličnim dezinformacijskim projektima.

Interes ili ljubav teško je procijeniti ne samo u dezinformacijskim kampanjama, nego i u marketinškim. Ima li poente da kompanije pričaju o svrsi ako iza nje ne postoji iskrenost i ljubav? Za Opservatorij otkriva Toshihiko Tanabe, kreativni direktor tsuzuku kompanije, proglašen najkreativnijom osobom u Japanu.  Sarađivao je s Madonnom, Rogerom Federerom, Ursulom Corbero poznatijom kao Tokio iz popularne serije “Kuća od papira” i mnogim drugim istaknutim ličnostima i brendovima.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera