Opservatorij

Novi mediji – masovni nadzor vs. privatnost | Opservatorij

Koje su sve geopolitičke pretpostavke potvrdili nedavno procurjeli povjerljivi podaci američke vlade?

Koje su sve geopolitičke pretpostavke potvrdili nedavno procurjeli povjerljivi podaci američke vlade?

Šta je poručio bivši zaposlenik CIA-e i NSA-e Edward Snowden na festivalu Dani komunikacija?

Kako zaštiti lične podatke i privatnost na internetu?

Washington se prošlog mjeseca suočio s najvećim curenjem američkih obavještajnih podataka u posljednjih deset godina.

Iako ovi podaci nisu veliko otkriće poput Snowdenovih, ipak potvrđuju bitne pretpostavke – računajući one u vezi s ratom u Ukrajini.

Curenje podataka desilo se tačno na desetogodišnjicu Snowdenovog izvještaja. Tim povodom oglasio se i sam Snowden, i to u okviru ovogodišnjeg festivala Dani komunikacija, DK Fest.  Za jedne izdajnik, a za druge zviždač i aktivist, upozorio je posjetioce na neregulisane društvene mreže, nelegalno ubiranje naših podataka na internetu i potrebu za građanskim aktivizmom jer, kako je rekao, ‘Nacionalna sigurnost ne radi za naciju nego za Državu’.

Posjetioci su imali priliku i postavljati pitanja Snowdenu. Upitan smatra li da je pogriješio, odgovorio je da je jedina greška bila ta što je previše oklijevao.

Desetogodišnjica Snowdenovog izvještaja i nedavno curenje tajnih dokumenata američke vlade na društvenim mrežama, ponovno su aktivirali pitanja o državnoj, ali i ličnoj sigurnosti na internetu. O zaštiti podataka online za Opservatorij govori direktor inženjerstva iz Klike Muamer Ribica.

Emisiju uredila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera