Opservatorij

Hebron – Digitalni aparthejd | Opservatorij

U sistemu za praćenje su fotografije isključivo Palestinaca, svi njihovi lični i privatni podaci, te dodatne informacije o članovima njihovih porodica.

Kako Izrael, koristeći napredne tehnologije, provodi digitalni aparthejd među Palestincima? Zašto biometrijskim podacima građana Hebrona, osim vojske i države, mogu pristupiti i izraelski doseljenici?

Mnoštvo kamera na ulicama najvećeg grada Zapadne obale Hebrona te kontrolnim punktovima postavljeno je da zaštiti Izraelce, ilegalno doseljene u palestinsku zemlju. U sistemu za praćenje su fotografije isključivo Palestinaca, svi njihovi lični i privatni podaci, te dodatne informacije o članovima njihovih porodica. Ovoj bazi privatnih podataka, osim države i vojske, mogu pristupiti i izraelski doseljenici. Kolega Tariq Nafi bio je u Hebronu, gdje otkriva kako ovaj digitalni aparthejd izgleda u praksi.

Na radaru:

Ove godine je i 75. godišnjica stvaranja izraelske države. Burne reakcije izazvala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nazivajući je ostvarenjem sna. Detalje donosi naša Hanan Nanić.

Glavni grad Sudana Khartoum proteklih je sedmica bio ratna zona. Dva generala i njihove vojske borili su se za kontrolu nad tom zemljom. Između njih se našao narod Sudana koji je, uprkos čestom gašenju interneta i nestancima struje, na društvenim mrežama nalazio sigurne rute za evakuaciju i lijekove. Osim ovoga, narodu Sudana trebale su i pouzdane informacije. Do njih su dolazile otežano jer se rat vodi i online.

Uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera