Opservatorij

‘Fox News’ skandal – lažima do gledanosti | Opservatorij

Američka mreža je nakon optužbi priznala da je lagala gledatelje da su američki izbori 2020. godine namješteni kako bi povećala gledanost.

Američka mreža Fox News nakon optužbi priznala je da je lagala gledatelje da su američki izbori 2020. namješteni kako bi povećala gledanost. Dominion sistem za brojanje glasova podnio je tužbu protiv Fox Newsa i na suđenju zakazanom za polovinu aprila mogao bi dobiti odštetu u iznosu 1,6 milijardi dolara.

Kada je riječ o skandalima, Rupert Murdoch je poznat po njima. Njegovi tabloidi, bilo da su u Londonu, New Yorku ili Sydneyju, hrane se skandalima jer su dobri za posao. Ali Murdoch nikada do sada nije bio ovako razotkriven. Prepiske i meilovi zaposlenika i uprave Fox Newsa dokazuju da su sve vrijeme znali da prenose laži, ali su to svakako nastavili jer im je gledanost rasla. U svojoj pohlepi za dobit izgubili su bitku s novinarstvom, a dobili problematičnu publiku.

Manji skandal potresao je i britanski BBC. Sportski novinar i voditelj emisije “Meč dana” Gary Lineker komentarisao je na Twitteru novi antimigrantski zakon Velike Britanije, rekavši da ga podsjeća na onaj iz nacističke Njemačke. Uprava BBC-ja, bliska konzervativnoj vladi, Torijevcima, odmah ga je skinula s programa. No, to je aktiviralo britansku javnost i ljubitelje ovog popularnog sportskog voditelja te je samo nekoliko dana poslije, od BBC-ja dobio izvinjenje i dozvolu za povratak u studio.

Cijena objektivnog i nezavisnog novinarstva su sankcije i cenzura. Ali tokom ratnog izvještavanja mnogi novinari tu cijenu plaćaju životom. One koji su dali svoj život, izvještavajući o ratu u Bosni i Hercegovini, počeli smo polako zaboravljati. Naš kolega Mirza Čubro zajedno s porodicama i prijateljima ovih novinara, u knjizi Ubijanje istine o Bosni, sačuvao je njihova imena i živote.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera