Opservatorij

Trump(izam) – suđenje, medijski spektakli i izbori 2024. | Opservatorij

Donald Trump je prvi američki predsjednik kome se krivično sudi.

Donald Trump je prvi američki predsjednik kome se krivično sudi. Preko društvenih mreža ponovno poziva svoje pristalice da izađu na ulice.

Trump je suđenja iskoristio i za početak medijske i političke kampanje za američke izbore sljedeće godine. Preko društvenih mreža ponovno poziva svoje pristalice da izađu na ulice. Poslijednji put kad je to uradio, Trumpove pristalice nasilno su upale u američki Kongres, Capitol Hill, 6. januara ‘21. Twitter i Facebook tada su blokirali Trumpa na svojim platformama. Međutim, nakon što je Elon Musk kupio Twitter prošle godine, ponovno mu je vraćen nalog. O Trumpovim aktivnostima na društvenim mrežama i trumpizmu u medijima, razgovaramo s komunikologinjom i docenticom na Univerzitetu u Tuzli, Amelom Delić Aščić.

Još jedna društvena platforma zadaje muke Amerikancima. Popularni društveni medij TikTok, koji je u vlasništvu kineske kompanije, američka vlada smatra prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Više detalja donosi Hanan Nanić.

I dok SAD strahuje od Kine i potencijalne zloupotrebe podataka prikupljenih na TikToku, Grčku potresa pravi špijunski skandal. Špijunski program nazvan “Predator” navodno je za prisluškivanje koristila grčka obavještajna agencija, uz znanje grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa. Prema izvještavanju grčkog lista Documento, prisluškivane su brojne ličnosti iz političkog, medijskog i poslovnog svijeta, uključujući bivšeg premijera Antonisa Samarasa i ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa. Grčku sljedećeg mjeseca očekuju izbori i pitanje je koliko će ova afera utjecati na njih.

Uredila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera