Opservatorij

Uvodi li bh. entitet RS verbalni delikt? | Opservatorij

Šta čeka novinare i građane Republike Srpske ako vlasti ovog bh. entiteta i nepoželjan govor proglase krivičnim djelom?

Kako predsjednik Bjelorusije već 30 godina zakonski hapsi i proganja novinare i aktiviste? Vodi li kriminalizacija klevete bh. entitet Republiku Srpsku u sličan scenarij? Šta čeka novinare i građane RS-a ako vlasti i nepoželjan govor proglase krivičnim djelom?

Kako verbalni delikt izgleda u praksi pogledajte u prilogu o Bjelorusiji. U toj zemlji predsjednik Aleksandar Lukashenko već 30 godina hapsi novinare i kritičare sistema. Tužbe i pritvore mu omogućava zakon koji kriminalizuje govor.

Nacrt i izmjene Krivičnog zakonika u RS-u uzburkale su lokalne i međunarodne novinare i aktiviste. Nacrtom Krivičnog zakonija kleveta, pa čak i uvreda te objavljivanje prepiski i snimaka, prelazi iz prekršajnih u krivična djela. Novinarska udruženja upozorila su da je to kraj istraživačkog novinarstva. S predsjednicom Evropske federacije novinara Majom Sever razgovaramo o narednim koracima koje će međunarodne instance preduzeti ukoliko se entitetska Vlada ogluši na sva lokalna i međunarodna upozorenja.

Kraj emisije rezervirali smo za nešto progresivnije teme. Naše kolege sa Al Jazeere Arabic testirale su prvu vještački inteligentnu voditeljicu. Je li vještački inteligentan prezenter olakšava ili oduzima posao voditeljima, poslušajte u intervjuu.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera