Opservatorij

Palestina i Izrael: Relativizacija zločina u medijima | Opservatorij

Zbog čega međunarodni mediji relativiziraju posljednje događaje u Palestini? Kako su predstavljeni krađa zemlje i doseljenici koji slave?

Zbog čega međunarodni mediji relativiziraju posljednje događaje u Palestini? Kako su predstavljeni krađa zemlje i doseljenici koji slave? Koliku cijenu istine plaćaju novinari u Srbiji ali i artivisti u Rusiji?

Kada su stotine izraelskih doseljenika upale na okupiranu Zapadnu obalu, ubile Palestinca i spalile većinu sela do temelja, ta priča stigla je na naslovnice. Kao što je na naslovnicama bio i Palestinac koji je ubio dva izraelska doseljenika, što je i izazvalo ovaj osvetnički napad.  No, ono što je nedostajalo i nedostaje u medijskom izvještavanju jesu dešavanja samo tri dana prije tih događaja.  Izraelska vlada tada je predala vojnu kontrolu nad Zapadnom obalom u civilno upravljanje – ekstremno desničarskom ministru i doseljeniku Bezalelu Smotriču. Organizacije za ljudska prava, računajući i one izraelske, nazvale su to krajem vojne okupacije i de facto aneksijom Zapadne obale. Aneksija palestinske zemlje uvijek se smatrala međunarodnom crvenom linijom, tj. da izraelskim ekstremistima neće biti dozvoljeno da je pređu. Ipak, kada se to desilo ni evropski ni američki mediji nisu adekvatno reagovali.

Cijenu istine plaćaju novinari širom svijeta. Naziv je to i dokumentarnog filma u produkciji Jugoistočnoevropske mreže za profesionalizaciju medija i Mediacentra Sarajevo. Film “Cijena istine” govori o brutalnim napadima na novinare i novinarke u Srbiji, njihovoj višegodišnjoj borbi za pravdu i životu pod policijskom pratnjom. Dokumentarac prati novinare Milana Jovanovića, čija je kuća potpuno izgorjela u podmetnutom požaru, Vladimira Mitrića, koji 18 godina živi pod policijskom zaštitom, i istraživačku novinarku Jelenu Zorić. Film je režirala novinarka i režiserka Valentina Delić. Sa njom razgovaramo o pravnoj borbi novinara u Srbiji, mehanizmima zaštite, te percepiji i podršci javnosti.

Mete ideologija u svijetu nisu samo novinari, već i angažovani umjetnici. Artivist iz Rusije, Vladimir Aleksandrovič Ovčinikov, stekao je veliku popularnost u svom gradu tokom 20 godina slikanja murala. Njegova mnoga djela prikazuju stradanja i patnje tokom godina staljinističkih represija. No, kad je počeo crtati stradanja u Ukrajini, počela su uznemiravanja i prijetnje zatvorom.

Emisiju pripremila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera