Opservatorij

TikTok i mafijaški online klanovi | Opservatorij

Kako italijanska mafija sve više izlazi iz podzemlja i koristi platformu Tik-Tok za reklamiranje kriminala?

TikTok je platforma sve popularnija među mladima. Njih više ne privlače scene iz filma Kum nego ipak nešto modernija izdanja. Kratki snimci i trendi muzika. Tako mafija kroz Tik Tok uspijeva preživjeti. Dok se snimaju, ne prikazuju svoj kriminal i zločine, ali prikazuju moć i bogatstvo. Oboje je vrlo primamljivo za tinejdžere i mlade, koji onda žele postati dio te ‘kul ekipe’. Ovaj fenomen online istupanja mafijaških klanova u suprotnosti je s dosadašnjim kirterijima podzemlja, koje je uvijek bilo tajnovito i djelovalo ispod radara. Ali to je još samo jedan dokaz da mafija shvata da mora ići ukorak s vremenom. Pratioci ovih Tik Tok naloga nisu samo mladi nego i inspektori italijanske Uprave za borbu protiv mafije. U regiji postoji sličan TikTok trend: na toj aplikaciji pod ključnim riječima “mafijabalkan” ili “balkanmafija” možete naći mnoštvo snimaka s popularnom muzikom koji promovišu i uzdižu gangsterski stil života.

U prošloj emisiji s gostom smo upozoravali na upotrebu vještačke inteligencije i deepfakea za širenje propagande. U ovom izdanju Opservatorija razgovaramo o nedavnom slučaju u regiji deepfake-lažnog analitičara koji je mobilizirao fact-checking organizacije. Stefan Kosanović iz Fakenews Tragača otkriva nam greške softvera koji kreira deepfake osobe, kako ih prepoznati, te koje su sve linije novinarskih provjera s obzirom na sve brži razvoj vještačke inteligencije i tehnologije deepfakea.

Emisiju završavamo mladim genijalnim umovima koju tehnologiju koriste za veća dobra. Naša Hanan Nanić ove sedmice družila se s bh. gimnazijalcima- genijalcima. Izmislili su i kreirali programersku platformu REBED, koja učenicima olakšava učenje programiranja. Ta platforma potrebna je cijeloj Evropi, pa je i važan izvozni proizvod Bosne i Hercegovine.

Emisiju priprema i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera