Opservatorij

Borba ekstremista i humanista – zapadni narativi o Gazi | Opservatorij

Do evropskih građana posredstvom glavnih medija ne dolaze slike pokolja Palestinaca u Pojasu Gaze.

Do evropskih građana posredstvom glavnih medija ne dolaze slike pokolja Palestinaca.

Šta ćete vidjeti i šta ćete posljedično i misliti – ovisi o zemlji u kojoj živite.

U ovom izdanju Opservatorija donosimo pregled medijskog pokrivanja stradanja u Gazi u Njemačkoj, Francuskoj i Irskoj.

Njemačka, zemlja koja nosi historijsku krivicu za holokaust nad Jevrejima, pruža neupitnu podršku Izraelu u nečemu što postaje novi holokaust. I oni koji se ne slažu s tim su cenzurisani ili otpušteni.

“Axel Springer podršku Izraela ima napisanu u ugovoru o radu. Dakle, ako radite kao novinar za jedan od tih izvora, recimo Bild Zeitung, koje su najveće novine u njemačkom medijskom pejzažu, ili Die Welt, već ste se na određen način obavezali – bez obzira na to kakva su vaša lična mišljenja – izvještavati proizraelski, to je potpuna podrška izraelskim vladinim politikama.” – Hanno Hausenstein, bivši urednik “Berliner Zeitunga”

Dok su u Njemačkoj jake cenzure u vezi s podrškom Palestini i stanovnicima Gaze, u Francuskoj situacija varira. Ipak, vlada Emmanuela Macrona zabranila je propalestinske proteste i dala apsolutnu podršku Izraelu, a mediji u vlasništvu islamofobnih milijardera prenose isključivo proizraelski narativ.

“Na CNewsu, voditelji poput Pascala Prauda ili Sonije Mabrouk uvijek ističu da se muslimani ne mogu integrisati, da ne mogu razumjeti vrijednosti Francuske Republike. Ove medijske ličnosti shvataju izraelsko-palestinski sukob kao nespojivost demokratije i arapsko-muslimanskog svijeta.” – Thomas Legrand, radiovoditelj “France Intera”

Irske novinske agencije pružaju informacije koje ne možete vidjeti gotovo nigdje u Evropi – daju prostor i Izraelcima i Palestincima. Irska vlada otpočetka koristi termin “nesrazmjerno” da opiše izraelsko bombardovanje Gaze, te ga je otvoreno nazvala “kolektivnom kaznom”. A irski opozicioni političari pitaju vlade svijeta: Kada će Palestina imati pravo da se brani?

Izvor: Al Jazeera