Opservatorij

Američki mediji – između profita i istine | Opservatorij

Dok američki mediji opravdavaju izraelske zločine, čak dvije trećine Amerikanaca redovno izlaze na ulice i pozivaju na prekid vatre u Pojasu Gaze.

Gotovo su dva mjeseca od početka rata u Pojasu Gaze. Ujedinjeni narodi nazivaju je “masovnim dječijim grobljem”. Uprkos tome, američki zvaničnici i dalje podržavaju aktuelni izraelski režim. Masovna ubijanja civila i djece u Palestini objašnjavaju time da se Izrael ima pravo braniti. Veoma malo važnosti u američkim medijima pridaje se pozivima na prekid vatre. Kritika Izraela ili ljudska solidarnost s Palestincima mogu vas udaljiti sa tih medija, pa čak i koštati posla. Međutim, to ne sprečava čak dvije trećine Amerikanaca da izlaze na ulice i pozivaju na prekid vatre u Gazi.

Jaz između javnog mišljenja i službenih politika primjetan je i u Indiji. Dok su u toj zemlji masovni protesti podrške narodu Palestine i prekidu vatre, premijer Narendra Modi daje svesrdnu podršku Izraelu i  ratu. Iza svega stoje interes i profit, s obzirom na to da Indija kupuje približno 50 posto oružja koje proizvodi Izrael. Uz to sarađuju u poljoprivredi, tehnologiji i kibernetičkoj sigurnosti. Al Jazeerina novinarka Meenakshi Ravi analizira proizraelski narativ u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Izvor: Al Jazeera