Opservatorij

Izraelski mediji – između bijesa i traume | Opservatorij

Koliko izraelski mediji, vođeni vojnom osvetom i bijesom, potiču na genocid u Gazi?

Traumatizirani posljedicama Hamasovog napada, većina Izraelaca – i većina glasova koji se čuju na domaćim frekvencijama – nije spremna razmotriti uzrok nastale situacije. Pokrivaju stradanja u Gazi kroz prizmu sedmog oktobra, ignorišući šta se dešavalo prije tog datuma. Kontekst koji uključuje 75 godina razbaštinjavanja Palestinaca, koje ih je napravilo izbjeglicama u svojoj zemlji, 56 godina ilegalne okupacije, logor na otvorenom i aparthejd – zanemaruje se u izvještavanjima.

Televizijski studiji, eteri i štampa daju prednost narativu IDF-a i ekstremističkim sagovornicima koji opravdavaju ratne zločine i pozivaju na genocid. A glasove koji nisu nužno propalestinski nego se prosto protive ratu i stradanjima u Gazi, ušutkavaju u eterima i čak fizički napadaju izvan njih.

Dok su oči usmjerene na Pojas Gaze, sve je više napada i na Palestince na Zapadnoj obali. U drugom dijelu emisije podsjetit ćemo se kako izgleda Hebron koga Izraelci vole zvati “smart city” ili “pametni grad”. Međutim, kao rezultat decenijske izraelske okupacije Zapadne obale i širenja ilegalnih izraelskih doseljenika u tom području, Hebron je postao svojevrsni tehnološki eksperiment, distopijska laboratorija za nove tehnologije nadzora, koje testiraju isključivo nad Palestincima.

Izvor: Al Jazeera