Opservatorij

Politizacija sjećanja: Holokaust i genocidi širom svijeta | Opservatorij Specijal

Historijski revizionizam provode zvanične vlade u Srbiji u vezi sa Srebrenicom i genocidom u BiH, u Turskoj u vezi s genocidom nad Armencima te u Kini vezano za genocid nad Ujgurima.

Negiranje odgovornosti Poljske za holokaust našlo se u fokusu nadolazećih izbora u toj zemlji. U Specijalu Opservatorija analiziramo kako iste metode za negiranje genocida koriste zvanične vlade u Srbiji, Turskoj i Kini.

Prije osam decenija ozloglašeni koncentracioni logor Auschwitz-Birkenau u okupiranoj Poljskoj bio je mjesto najgorih nacističkih zločina. No, kako vrijeme prolazi, sve je manje živih žrtava koje bi svjedočile o svojim iskustvima. Desničarske stranke koriste svaki momenat kako bi održale mit o nevinosti nacije, a ta retorika je pojačana s nadolazećim izborima u ovoj zemlji, zakazanim za 15. oktobar.

Tihi posmatrači historijskog revizionizma nesvjesno sudjeluju u počinjavanju novog zla i novih genocida. I kako historijski narativi postaju sve više krhki, s njima popratno to postaju i aktuelni medijski. Kako će buduće generacije, kada saznaju o etničkim čišćenjima i genocidima koje danas otkrivamo, suditi o našem saučesništvu?  Kako će suditi o onima koji nisu učinili dovoljno kako bi se spriječili masovni zločini, iako živimo u svijetu s mnogo većom povezanošću i dostupnošću informacija o tim zločinima?

Govorimo o slučaju holokausta u Poljskoj, ali isti historijski revizionizam provode i zvanične vlade u Srbiji u vezi sa Srebrenicom i genocidom u BiH, u Turskoj u vezi s genocidom nad Armencima te Kini vezano za genocid nad Ujgurima. Specijal naših kolega s Al Jazeere English govori upravo o tome.

Emisiju vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera