Opservatorij

Mediji u službi moćnika ili javnosti? | Opservatorij

Zašto je jedan od najcjenjenijih novinara u Indiji dao otkaz nakon što je tamošnji tajkun kupio NDTV?

Zašto je jedan od najcjenjenijih novinara u Indiji dao otkaz nakon što je tamošnji tajkun kupio NDTV? Kako su novinarske istrage, nakon kojih su mnogi političari osuđeni i zatvoreni, svrstale portal Fanpage u pet najutjecajnijih medija u Italiji?

Najbogatiji čovjek Indije Gautam Adani nedavno je preuzeo NDTV – informativnu mrežu koju smatraju jednim od posljednjih bastiona kritičkog novinarstva. Adani ima široke poslovne interese. U mnogim slučajevima, njegove kompanije oslanjaju se na vladine ugovore za dobijanje novca. On je i stari prijatelj najmoćnijeg čovjeka u državi, indijskog premijera Narendre Modija. Hoće li Adani dati prioritet objektivnom novinarstvu ispred profitabilnog prijateljstva s premijerom? Novinari NDTV-a i medijski analitičari nisu baš sigurni.

Kako medij bez vladine ili druge moćne podrške može uspjeti primjer je italijanski portal Fanpage. Počeli su kao klasična žuta štampa, s mnogo tračeva o slavnima i bombastičnim naslovima. Deset godina kasnije, ozbiljne istrage o političkim moćnicima, crkvi, mafiji i pedofilskim organizacijama učinile su da se Fanpage visoko pozicionira u Italiji. Danas je jednako utjecajan kao neke od najpoznatijih novina, poput Corriere della Sera, La Repubblica i La Stampa.

Na radaru:

Ni giganti poput Facebooka ne smiju da miruju. Zbog nereagovanja i neuklanjanja huškačkih i objava punih mržnje na Facebooku, istraživači i akademici u Etiopiji tužili su tu kompaniju. Tvrde da neuklonjene objave pune govora mržnje na toj platformi ohrabruju i potpiruju civilni rat u Etiopiji. Jedna od takvih žrtava bio je i etiopski profesor hemije koga su ubili ispred kuće nakon objava na Facebooku koje su pozivale na njegovu smrt. Više detalja ima naša Hanan Nanić.

I na kraju smo zavirili u “The Beast” (Zvijer) – limuzinu predsjednika SAD-a, sa koje je konačno skinuta oznaka tajnosti.

Emisiju priprema i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera