Opservatorij

Operacija Londonski most | Opservatorij

Smrt kraljice je u britanskim medijima pokrenula decenijama pripremani protokol pokrivanja ovog događaja. Sve je bilo isplanirano do posljednjeg detalja.

Kraljicina smrt pokrenula je globalnu medijsku mašineriju i uzburkala javno mnijenje. Dok Velika Britanija tuguje, svjetska javnost upozorava na mračnu stranu kraljevske porodice.

Smrt kraljice je u britanskim medijima pokrenula decenijama pripremani protokol pokrivanja ovog događaja. Sve je bilo isplanirano do posljednjeg detalja. Ono što nije bilo predviđeno protokolom ili što britanski mediji jednostavno nisu mogli kontrolisati jesu reakcije iz drugih zemalja.

Javnost i mediji u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Keniji nisu izbjegavali postavljanje i osjetljivih pitanja vezanih za monarhiju. Za neke od njih, kraljica je simbol ropstva i svih zala britanskog kolonijalizma za koje se još niko iz kraljevske porodice nije ni izvinio niti pokajao.

Donosimo i pregled četveromjesečne istrage ubistva Al Jazeerine novinarke Shireen Abu Akleh. Izraelska vojska u međuvremenu je priznala kako postoji velika mogućnost da je novinarku ubio njihov vojnik, ali izraelske snage i dalje ne preuzimaju odgovornost. Porodica Abu Akleh uložila je novu žalbu pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Nepravda i borba za istinu bile su teme još jednog filmskog festivala u Sarajevu – Pravo Ljudski Filmski Festival potiče na promišljanje o ljudskim pravima, ali i na reagovanje kada su ona oduzeta. Filmska trilogija Nike Autor otvorila je 17. izdanje Festivala. Ona govori o takozvanoj balkanskoj ruti te kroz formu filmskih novosti ukazuje na rasizam, policijsko nasilje i dehumanizaciju kada je riječ o ljudima u pokretu.

Filmskog reditelja i člana žirija ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala Sebastiana Meisea pitali smo treba li filmski stvaralac težiti za istinom ili jednostavno ispričati one dijelove priče koji su mu poznati, te koji su filmovi danas u fokusu filmskih stručnjaka.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera