Iz programa Opservatorij

Novinari – (geo)političke mete | Opservatorij

Desetljeće dugo suđenje i pravno-politička borba Juliana Assangea privodi se kraju, a novinari se pitaju je li to kraj i medijskih sloboda.

Deceniju dugo suđenje i pravno-politička borba Juliana Assangea privodi se kraju, a novinari se pitaju je li to kraj i medijskih sloboda.

Slučaj Juliana Assangea još jednom ima punu pažnju svjetske javnosti i medija. Ako dođe do njegovog izručenja SAD-u, bit će to presedan koji će dati legitimitet bilo kojoj državi u svijetu da progoni i hapsi strane novinare.

A dok iščekujemo u kojem će smjeru krenuti Assangeov život, istraga o ubistvu Al Jazeerine novinarke Shireen Abu Akleh ni nakon stotinu dana nije polučila konkretan rezultat. Mreža Al Jazeera pokrenula je kampanju zahtijevajući da se izraelske snage koje su je ubile privedu pravdi. U sjećanje na Shireen donosimo priču o kultnoj fotografiji iz Gaze.

U drugom dijelu emisije predstavljamo Haruna Mehmedinovića, bosanskohercegovačkog reditelja i producenta s adresom u Californiji. Njegova timelapse videa i dokumentarce o prirodi preuzimaju televizijski kanali kao što je Discovery, National Geographic, BBC Earth, a s Leonardom DiCapriom sarađuje na ekološkim i filmskim projektima.

Harunove snimke noćnog neba koriste i mnogi popularni muzičari, među kojima i svjetski poznati Rolling Stonesi. Za Opservatorij govori o svojim timelapse videima koji služe i kao upozorenje na klimatske promjene te posljedice narušenog odnosa čovjeka i prirode.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera