Opservatorij

SAD: Vjerski mediji kao kreatori državnih zakona | Opservatorij

Koliko je izgledno da zakon o zabrani pobačaja zaživi i na našim prostorima?

Kako su vjerski mediji u SAD-u uspjeli zdravstveno pitanje pobačaja pretvoriti u savezni zakon? Koliko je izgledno da zakon o zabrani pobačaja zaživi i na našim prostorima?

Zagovornici pobačaja u SAD-u godinama su plasirali mnoštvo dezinformacija i antinaučne retorike u javnu diskusiju, a zatim i online. Posljedica toga je manjinski stav pretvoren u savezni zakon. Njega bi, prema procjenama istraživačke organizacije Guttmacher Institute, moglo usvojiti 26 država. To će prisiliti milione žena koje žele abortus da putuju u države u kojima je on legalan. Ovosedmično izdanje Opservatorija otkriva način na koji su lobističke vjerske grupe koristile medije kako bi postigle taj cilj.

Poništena presuda u SAD-u zabrinula je i zemlje širom svijeta. Pogotovo one u kojima vjerske institucije i organizacije imaju snažan utjecaj na kreiranje politika i stavova, uprkos tome što su sekularne. Koliko se ova ideja može pravno ili aktivistički preliti i na naše prostore, razgovaramo s Vanjom Jurić, pravnicom iz Zagreba. Jurić je vodila i slučaj Mirele Čavajde u Hrvatskoj.

A koliko će inteligentne mašine svjedočiti o ljudskoj pameti, pokazuje nam i ostvarenje prikazano u okviru WARM Festivala u Sarajevu. “Vještačka inteligencija u ratu” film je francuskog reditelja i novinara Florenta Marcieja. On s robotom Sotom izvještava s ratišta u Iraku i Siriji. U Parizu svjedoče uličnim sukobima policije i Žutih prsluka. Marcie se za Opservatorij javio iz Ukrajine, odakle objašnjava svoj rad i motivaciju.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera