Opservatorij

Opservatorij: Rusija vs. Ukrajina – optičke igre

Analiziramo medijsko nadmetanje Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina te gdje su u svemu tome Ukrajinci.

U novom izdanju Opservatorija analiziramo medijsko nadmetanje Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina te gdje su u svemu tome Ukrajinci.

Ukrajinski predsjednik digitalnim, ali i glumačkim umijećem pridobija globalnu publiku – u parlamentima i kod kuće. Međutim, uprkos svim klikovima i lajkovima – i izljevu podrške na internetu – Zelenski ne mora nužno završiti kao pobjednik. Stvaranje medijske slike nekada je samo za potrebe vlastite publike, a u toj oblasti je već Putin vrsni znalac.

Naša gošća, profesorica Univerziteta u Njujorku Lauren Walsh, govori o značaju fotografije u dokumentiranju rata i humanitarnih kriza te kako foto-dokumenti mogu poslužiti kao dokazi u procesuiranju zločinaca.

Objašnjavamo i zbog čega je dostupnost prethodne emisije Opservatorij, koja govori o tome kako izraelski mediji izvještavaju o ubistvu Al Jazeerine novinarke Shireen Abu Akleh, ograničena na YouTube kanalu. Također, upućujemo da, ukoliko se slične restrikcije ponovo dese, gledatelji i gledateljke mogu slobodno pristupiti svim prilozima i emisijama Al Jazeere na našoj web stranici.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera