Dužina videa 27 minutes 02 seconds
Iz programa Opservatorij

Opservatorij: Medijske cenzure i građansko novinarstvo

Građani Ukrajine sve više koriste pametne telefone za izvještavanje s terena i ratišta u Ukrajini, stavljajući se u novinarsku službu.

Društvene mreže i mobilne aplikacije izvan su kontrole ruske vlasti. Stoga Ukrajinci kao kanal za odašiljanje informacija o ratu koriste upravo online medije kako bi poruke stigle i do ruskih korisnika.

Građani Ukrajine sve više koriste pametne telefone za izvještavanje s terena i ratišta u Ukrajini, stavljajući se u novinarsku službu. Fotografije i komentare o stradanjima civila ostavljaju i na ruskim stranicama na Google Reviewu i Google Mapsu. Preko mobilne aplikacije Reface poslano je 85 miliona push notifikacija o ratnim dejstvima u Ukrajini, a njih 13 miliona došlo je i do korisnika u Rusiji.

O korištenju online medija u svrhu građanskog izvještavanja tokom rata, ali i u vrijeme uzajamnih medijskih blokada Rusije i Evrope, razgovaramo s Jelenom Jurišić, profesoricom na Odjelu za komunikologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Jurišić objašnjava kada je građansko novinarstvo podrška onom profesionalnom, a kada to nipošto nije.

Na kraju predstavljamo i ovogodišnji izvještaj “Reportera bez granica” u kojem se upozorava na polarizaciju medija i produbljivanje podjela u društvu.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera