Opservatorij

Opservatorij: Glas Palestine – Shireen Abu Akleh

Svake godine strukovni sindikat u Palestini dokumentuje od 500 do 700 napada na novinare koji prate okupaciju, a za koje su većinom odgovorne izraelske snage.

Izraelsko-palestinski sukob i dalje je jedan od najopasnijih za novinare. Ubijena je novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh i ranjen palestinski novinar Ali Samoudi, uprkos tome što su nosili vidljive zaštitne novinarske pancire.

Svake godine strukovni sindikat u Palestini dokumentuje od 500 do 700 napada na novinare koji prate okupaciju, a za koje su većinom odgovorne izraelske snage. Vojska Izraela rijetko odgovara za ove slučajeve.

O Glasu Palestine, kako su zvali novinarku Al Jazeere Abu Akleh, razgovaramo s predstavnikom Palestinske zajednice u BiH Majidom Maaroufom. Palestinska zajednica, prema riječima Maaroufa, zahtijeva formiranje nezavisne Komisije u UN-u o ubistvu Shireen Abu Akleh, kako bi to tijelo, a ne izraelske vlasti, vodilo istragu o njenom, kako navodi, ciljanom ubistvu. Maarouf ističe da izraelske vlasti moraju odgovarati ne samo za likvidaciju Shireen, nego i svih novinara koje su izraelske snage ubile ili napale u proteklom periodu.

U drugom dijelu Opservatorija upoznajemo američkog fotoreportera i lovca na oluje Mikea Olbinskog, koji rizikuje život kako bi kamerom ulovio tornada, munje, superćelijske oblake i pješčane oluje. Otkrivamo i nove tehnologije predstavljene na istanbulskoj konferenciji NEXT, koje će promijeniti naše životne i poslovne navike.

Emisiju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera