Opservatorij

Kina: Tehnološki napredak i represija | Opservatorij

Protesti u Kini protiv oštrih COVID mjera aktuelizirali su i pitanja cenzure i biometrijskog nadzora.

Protesti u Kini protiv oštrih COVID mjera aktuelizirali su i pitanja cenzure i biometrijskog nadzora. Sve se prati, snima i sve boduje kroz sistem društvenog rejtinga građana. Od broja bodova zavisi hoćete li moći dići kredit, čak i ući u neke restorane.

Novo izdranje Opservatorija započinjemo mrakom u programu. Mrak na ekranima gledali su građani Srbije na kanalima N1 i Nova S, šestog decembra. Program su obustavile radi posljednjih pritisaka kojima su izloženi i to od Regulatornog tijela za elektronske medije (REM). Obje televizije, N1 i Nova S, koje vlast u Srbiji percipira kao “opozicijske”, konkurisale su za dodjelu pete, nacionalne, frekvencije. Četiri dozvole obnovljene su televizijama koje su ih već imale, dok za dodjelu pete iz REM-a tvrde da rok ne postoji. N1 je mrakom u programu ukazala na višegodišnje pritiske, te na pokušaje da im se gledanost dodatno ograniči i onemogući finansiranje i poslovanje.

Kako represija izgleda kada uhvati zamah, nedavno su nam pokazali protesti u tehnološki naprednoj Kini. U toj zemlji COVID mjere nikada nisu prestale. Cijeli gradovi i stambene zgrade su u izolaciji. Kada je izbio požar u jednoj od njih, deset osoba u prisilnom karantinu izgubilo je život. Tada su građani Kine izašli na ulice i zahtjevali popuštanje pandemijskih mjera. I dok su se državni mediji pretvarali da protesti ne postoje, društvene mreže su gorjele objavljujući videa s masovnih okupljanja. Imajući u vidu da Kina ima najrazvijeniji sistem video nadzora javnih prostora, ovaj potez više je nego hrabar.

Sistem biometrijskog nadzora u Kini i milioni postavljenih kamera doveli su do takozvanog društvenog rejtinga građana. Sve se prati, snima i sve boduje. Svaki građanin u zavisnosti od svog dobrog ili lošeg ponašanja ima svoj digitalni rejting, odnosno broj bodova. Od broja bodova zavisi hoće li moći dići kredit, čak i ući u neke restorane. O prednostima i opasnostima biometrije razgovaramo s novinarom Mladenom Smrekarom, vanjskim saradnikom tehnološkog web-portala BUG. Smrekar otkriva i kome idu bodovi u slučaju protesta u državi, poslušnima ili razumnima?

Na radaru:

Do kraja Svjetskog prvenstva u Kataru ostalo je još samo dva dana. Katar je posljednjih mjesec dana i na udaru kritika boraca za radnička i ljudska prava, ali postao je i platforma na kojoj se prvi put čuju teme koje nisu zastupljene u zapadnim medijima. Više detalja donosi Hanan Nanić.

I na kraju podsjećamo na godišnjicu od japanskog zračnog napada na američku luku Pearl Harbor. Sudeći po izjavama veterana interes javnosti za dešavanja tog dana vremenom se povećao. Veliku ulogu u tome imali su dokumentarni i igrani filmovi.

Emisiju priprema i vodi Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera