Opservatorij

Elon Musk – drski vizionar ili neznalica? | Opservatorij

Najbogatiji čovjek na svijetu nedavno je kupio najveću internet platformu, Twitter.

Najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk, nedavno je kupio najveću internet platformu, Twitter. Sadržaj Twittera regulisaće agencije i tijela ali – ko će regulisati Muska?

Od ove godine Elon Musk je najbogatiji čovjek na svijetu, prestigavši po bogatstvu i stabilne milijardere poput Jeffa Bezosa, Billa Gatesa i francuske porodice Arno. Nedavno je kupio i najveću komunikacijsku platformu na internetu, Twitter, koja sa sobom nosi i javnu odgovornost. Evropski komesar Thierry Breton već je odgovorio Musku da će ‘ptice u Evropi letjeti po EU standardima’. Regulacijom Twittera baviće se stoga, agencije i tijela ali – ko će regulisati Elona Muska? Njegove poslovne odluke i hirovi direktno utječu i na civilno društvo, i na javne i državne institucije.

Kupovina Twittera mu je dala dodatni vjetar u leđa da se počne smatrati i geopolitičkim igračem. On se na toj platformi upušta u ozbiljne rasprave s državnicima o sukobima u zemljama u kojima ima poslovne interese. I dok je dobro izazivati disrupcije u biznisu, u geopolitici to baš i nije pametno. Je li svijetu potreban milijarder s nula iskustva u diplomatiji da vodi geopolitičke rasprave na internetu, analizira Ana Marija Kostanić, izvršna urednica Netokracije – vodećeg regionalnog magazina za sve koji žive “za, na i od interneta”.

Kada pričamo o korporativnoj društvenoj odgovornosti, dolazimo i do pitanja ekologije. Većina gradova naše regije u zimskom periodu često nestaje ispod crnih oblaka uprkos sunčanim prognozama. I dok nas lažni oblaci varaju, umjetnost može učiniti vidljivim zagađenje naše okoline. Gabriela Manda Seith, kustosica izložbe “Lažni oblaci”, održane u Sarajevu, kao glavne uzroke ovog ekološkog nasilja navodi privatizaciju teške industrije, nedostatak vladinih mjera i neregulisane međunarodne investitore koji eksploatišu lokalne resurse.

Emisiju pripremila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera