Opservatorij

Vrli novi svijet | Opservatorij Specijal

U specijalnom izdanju Opservatorija vodimo vas na Italian Tech Week – italijanska sedmica tehnologije.

U specijalnom izdanju Opservatorija vodimo vas na Italian Tech Week – italijanska sedmica tehnologije.

Saznajte hoće li TV voditelje zamijeniti avatari ili digitalni ljudi?

Koji su sve sigurnosni izazovi novog virtuelnog svijeta?

I kako je u njemu evoluirala kripto-umjetnost?

Metaverse je zasigurno naša nova internetska stvarnost. Ovo fizičko i digitalno spajanje iskustava stvara ‘figitalni’ prostor u kojem se kreira jedan potpuno novi svijet. Ljudi u njemu kreću se u 3D ili u vidu avatara –  digitalnih, metaljudi, i komuniciraju s drugim metaljudima ili virtuelnim entitetima. Dobre vijesti iz budućnosti jesu da tradicionalni mediji neće izumrijeti, ostaće na svojim tračnicama. Ali novi mediji zajedno sa svojom publikom, sigurno se sele u virtuelni prostor. Ukratko, jedni će čitati vijesti s web portala, dok će drugi figitalno ući u web stranice koje pregledavamo.

Sagovornici specijala Opservatorija su:

  • Filippo Rizzante, šef tehnologije kompanije Reply, vodeće u Italiji za dizajn i primjenu rješenja za nove komunikacijske mreže i digitalne medije,
  • Roberto Baldoni, generalni direktor italijanske Nacionalne agencija za kibernetičku sigurnost, i nekadašnji oficir za vezu s NATO-m i EU NIS direktivom za Mreže i informacijske sisteme,
  • Serena Tabbachi, su-osnivačica i direktorica Muzeja savremene digitalne umjetnosti – MoCDA,
  • Giuseppe Cataldo, šef programa planetarne zaštite – NASA.

O transformaciji prostora Officine Grandi Riparazioni – OGR, nekada tvornice vozova, danas inkubatora tech inovacija i mjesta održavanja kulturnih aktivnosti, govorili su:

  • Massimo Lapucci, generalni sekretar Fondacije CRT,
  • Stefano Lo Russo, gradonačelnik Torina.

Na italijanskog sedmici tehnologije intervjuisali smo i MIT naučnika, Admira Mašića. Mašić je koristeći tajne drevnog inženjeringa izumio i patentirao samopopravljajući, skoro neuništivi beton koji može držati konstrukcije zgrada i mostova hiljadama godina.

Snimatelji specijala su Adnel Pašić i Almir Osmanagić, a montažer Sanin Džafo.

Emisiju pripremila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera