Opservatorij

Medijska ratovanja u Rusiji | Opservatorij

Nakon niza neuspjeha ruske vojske u ratu u Ukrajini, počinju prepirke kod kuće – mediji unutar Rusije ratuju među sobom.

Nakon niza neuspjeha ruske vojske u ratu u Ukrajini, počinju prepirke kod kuće – mediji unutar Rusije ratuju među sobom.

Ruski mediji sve su više kritički nastrojeni. Ne prema Putinu, jer to ne bi prošlo bez posljedica – nego prema ruskoj vojsci i generalima. S druge strane, vojni propusti aktivirali su krajnju desnicu u Rusiji koja je čak ekstremnija i od samog Putina. Ona sa sobom nosi nove, ozbiljnije prijetnje.

Razlog doslovno kućnih prepirki i neslaganja u Iranu bila je svojevremeno i iranska revolucija. Razgovarali smo s Pegah Ahangarani, iranskom režiserkom filma “Pokušavam se sjetiti”. Njen film prikazan je tokom Pravo ljudski festivala, a govori o velikom porodičnom prijatelju, Gholemu, koji ne podržava iransku revoluciju. Zbog toga ga Pegahina porodica briše iz svih sjećanja.

Tokom našeg boravka u Torinu posjetili smo i bh. fotografa Dinu Jašarevića. Postao je poznat na društvenim mrežama po fotografijama i hashtagu #artfromthebalcony. Fotografije je slikao sa svog balkona tokom prve godine pandemije u Italiji.

Emisiju pripremila i vodila Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera