Oni pobjeđuju

Daan Roosegaarde, protopijski umjetnik, arhitekt i inovator | Oni pobjeđuju

Za Al Jazeeru govori o primijenjenoj kreativnosti kao našem jedinom kapitalu i najboljem odgovoru za stvaranje budućnosti.

Njegov primijenjeni dizajn i inovacije dovele su ga do Forbesove liste najutjecajnijih kreativaca u svijetu.

Laboratorija za društveni dizajn umjetnika i inovatora Daana Roosegaardea spaja prirodu, ljude i tehnologiju. Roosegaarde u svom studiju, s timom inženjera i dizajnera, kreira primijenjene instalacije koje poboljšavaju život čovjeka i gradsko okruženje.

Svjetlost je jezik kojim govore te biciklistička staza “Van Gogh” osvjetljava biciklistima put dok voze noću. Waterlicht emitira virtuelnu poplavu kako bi se vizualizirali porast nivoa vode i njena moć. Spark predstavlja organski vatromet koji ne šteti životinjama i okolini, dok Grow spaja tehnologiju i zemljoradnju, gdje tehnički dizajnirana ultraljubičasta svjetlost pospješuje rast i otpornost biljaka.

Za Al Jazeeru govori o primijenjenoj kreativnosti kao našem jedinom kapitalu i najboljem odgovoru za stvaranje budućnosti. A nju vidi kao Protopiju – aktivno i svakodnevno Dobro, koje posljedično stvara i lijepu budućnost.

S Roosegaardeom u Rotterdamu razgovarala Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera