Dužina videa 24 minutes 01 seconds
Iz programa Oni pobjeđuju

Admir Mašić, naučnik s MIT-a: Sve što nam treba u budućnosti već se nalazi u prošlosti

Proučavajući drevne spise i povelje otkrio je hemijsku formulu i patentirao moderni, samopopravljajući beton, čiji sastav omogućava da konstrukcije zgrada i mostova budu postojane hiljadama godina.

Proučavajući drevne spise i povelje otkrio je hemijsku formulu i patentirao moderni, samopopravljajući beton. Ovakav sastav betona omogućava da konstrukcije zgrada i mostova budu postojane hiljadama godina.

Dobitnik je ovogodišnje WITec Paper nagrade i član je Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH – IANUBIH, kao i Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka – BHAAAS. Radio je na restauraciji Palače Carignano u Torinu, baroknog dvorca iz 17. vijeka La Venaria Reale, te na obnovi vatikanskih zidina i kipova.

Kao izbjeglici iz Bosne nije mu bilo dozvoljeno da u Hrvatskoj ide u školu zbog tadašnjih zakona. Danas je naučnik na Massachusetts Institute of Technology – MIT-u, najprestižnijem institutu za tehnologiju u svijetu. Na njemu je pokrenuo inicijativu MIT ReACT, besplatni program za stipendiranje raseljenih i izbjeglih studenata.

U okviru Italijanske sedmice tehnologije (Italian Tech Week) Admir Mašić za Al Jazeeru govori o drevnom i modernom inženjeringu, svjetskom kulturnom naslijeđu i talentovanim izbjeglicama.

S Admirom Mašićem u Torinu razgovarala Lejla Mazlić.

Izvor: Al Jazeera