Kontrasti

Kontrasti: Koja je strategija bojkota u Srbiji?

Pojedini se birači, koji ne podržavaju vlast, pitaju o strategiji opozicije.

U Skupštinu Srbije stigao je prijedlog za sniženje izbornog praga. Ako bude usvojen, a prema svemu sudeći hoće, bit će postavljen na 3 posto izašlih birača, u odnosu na sadašnjih 5 posto. Time, objašnjavaju u vlasti, žele pomoći opozicijskim strankama jer, kako kažu, smanjenje cenzusa ide na štetu Srpskoj naprednoj stranci.

Ali, odluka o mijenjanju izbornih pravila neposredno prije izbora kap je koja je prelila čašu za Pokret slobodnih građana, na čijem čelu je Sergej Trifunović, jer je ta politička organizacija najavila da će bojkotovati izbore. Priključenjem bojkotu, formiran je širi opozicijski blok u kojem se nadaju da će neučešćem na izborima ozbiljno uzdrmati Aleksandra Vučića.

Međutim, posljednjih dana i taj je blok uzdrman. Uvrede koje je Boško Obradović uputio nekadašnjem predsjedniku Demokratske stranke Dragoljubu Mićunoviću dovele su do nezadovoljstva nekad vladajuće stranke stanjem u Savezu za Srbiju, dok je Pokret “1 od 5 miliona”, koji organizuje subotnje proteste u Beogradu, zaprijetio da će izaći na izbore ako ih svi iz opozicije ne budu bojkotovali. Zato se pojedini birači, koji ne podržavaju vlast, pitaju o strategiji opozicije.

Gosti Kontrasta su:

– Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana, i

– novinar Boško Jakšić.