Iz programa Kontrasti

Zakon o negiranju genocida

Hoće li BiH do 25. godišnjice genocida u Srebrenici imati zakon koji zabranjuje negiranje takve vrste zločina?

Hoće li Bosna i Hercegovina do 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice imati zakon koji zabranjuje negiranje takve vrste zločina?

Hoće li zakon donijeti državni parlament ili će ga nametnuti visoki predstavnik?

Kakvo je raspoloženje političara u Bosni i Hercegovini prema tom zakonu, a kakvo bosanskohercegovačke javnosti?

O tim temama za Kontraste govore:

– Velma Šarić iz Centra za postkonfliktna istraživanja, i

– psiholog Srđan Puhalo.

 

Urednik i voditelj: Adnan Rondić


Povezane

U Srebrenici je obilježena 24. godišnjica genocida, u kojem su snage Republike Srpske ubile više od 8.000 Bošnjaka. U Memorijalnom centru u Potočarima ukopane su još 33 žrtve. Sve su ukopane sa nekompletnim posmrtnim ostacima.   

Published On 11 Jul 2019

Stratišta na kojima su likvidirani Bošnjaci u Srebrenici i široj okolini su bez obilježja i spomen-ploča i nakon 24 godine. Najviše ih je bilo u opštinama Bratunac i Zvornik. Stratišta u Novoj Kasabi, Orahovcu, Petkovcima, Brani, Kozluku, Branjevu, Pilici, Kravici i Potočarima – najbolnija su sjećanja za preživjele žrtve genocida.

Published On 13 Jul 2019

U Memorijalnom centru Potočari, u Srebrenici, počela je ponovna ekshumacija i spajanje dodatno pronađenih kostiju žrtava genocida sa ranije ukopanim posmrtnim ostacima. Riječ je o 120 žrtava, čije su kosti naknadno pronađene u različitim masovnim grobnicama i identifikovane. Ponovna ekshumacija koja se obavlja po nalogu Tužilaštva BiH trajat će deset dana.

Published On 15 Jul 2019
Više iz rubrike Emisije
POPULARNO