Iz programa Kontrasti

Kontrasti: Presuda i politika

Reakcije, tumačenja, analize, poruke, ali i prepirke uslijedili su nakon što je Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor

Reakcije, tumačenja, analize, poruke, ali i prepirke uslijedili su nakon što je Međunarodni sud u Den Haagu u srijedu osudio Radovana Karadžića na doživotni zatvor. Presuda nije ostala nezapažena ni van našeg dijela Evrope. Gotovo odmah nakon okončanja prijenosa iz haške sudnice, poruke su uputili politički čelnici u BiH. Gotovo svi i gotovo bez iznenađenja: bošnjački i hrvatski lideri pozdravljaju presudu i žale što genocid nije potvrđen u općinama osim Srebrenice, dok srpski političari krive Den Haag za nepravdu i pristranost. Uz ovakav diskurs, relevantno je i pitanje kako će jedan od najvažnijih događaja u modernoj historiji BiH utjecati na život, odnose i političke procese u zemlji. Odgovore smo potražili u ovoj emisiji. Naši su gosti ugledni univerzitetski profesori, koji su bili na važnim – ako ne i najvažnijim pozicijama u državi:

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH, nekadašnji premijer RS-a i ministar vanjskih poslova BiH te član Parlamenta BiH, i Hasan Muratović, nekadašnji premijer BiH, ministar u nekoliko vlada RBiH, ambasador, predstavnik u međunarodnim organizacijama.

Emisiju vodio i uredio Saša Delić.