Iz programa Kontrasti

Kontrasti: Politički podmladak

Danas se iz Srbije iselilo 139 osoba. To kaže statistika koja bilježi da odavde godišnje ode 51.000 ljudi. Obrazovani, mladi, čak i stariji s porodicama i relativno pristojnim primanjima, napuštaju zemlju jer smatraju da se ovdje nikad ništa neće promijeniti. Međunarodni monetarni fond traži od Srbije da donese paket mjera za odliv mozgova, ali koje […]

Danas se iz Srbije iselilo 139 osoba. To kaže statistika koja bilježi da odavde godišnje ode 51.000 ljudi. Obrazovani, mladi, čak i stariji s porodicama i relativno pristojnim primanjima, napuštaju zemlju jer smatraju da se ovdje nikad ništa neće promijeniti. Međunarodni monetarni fond traži od Srbije da donese paket mjera za odliv mozgova, ali koje to mjere mogu promijeniti društvenu apatiju i onima koji razmišljaju o odlasku vratiti vjeru u društvo, državu, ali i političare? Apstinenti kažu da nemaju za koga glasati jer su 20 godina ista lica na političkoj sceni. Sada se pojavljuju i neka nova, među njima i moji gosti, koji, očito, nisu izgubili tu vjeru da se sistem može promijeniti. Jedan je studirao u inozemstvu i vratio se u Srbiju, drugi ovdje i ne namjerava ići preko granice, iako je i hapšen zbog učešća na jednom protestu. Obojica su aktivni u politici i žele mijenjati sistem. Kako se snalaze u ovom političkom trenutku u Srbiji, kada ne postoji povjerenje ni među strankama na vlasti, a kamoli u opoziciji?

U studiju su Peđa Mitrović, član Predsjedništva Stranke slobode i pravde, čiji je čelnik Dragan Đilas, i Stefan Simić, član Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana, na čijem je čelu Sergej Trifunović.